Αυτά τα περίφημα ψωμάκια , που εγώ τα φτιάχνω με μια παραλλαγή με κρέμα ή μαρμελάδα, είναι αφράτα και λαχταριστά! Η διαδικασία απαιτεί λίγη υπομονή για το φούσκωμα της ζύμης, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει με ένα υπέροχο γλυκό σνακ ή πρωινό.
#ΨωμάκιαΣφολιάτας #Κρέμα #Μαρμελάδα #ΣπιτικάΓλυκά #ΑφράταΨωμάκια
Υλικά
Για τα ψωμάκια (6 τμχ):
280 γρ αλεύρι
130 ml γάλα χλιαρό
2 κ.σ. φυτικό λάδι
50 γρ ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό
12 γρ μαγιά συμπιεσμένη (ή 4 γρ ξερή)
90 γρ βούτυρο (για το πλάσιμο), μαλακωμένο
Για την κρέμα (για 4-5 ψωμάκια):
50 γρ ζάχαρη
1 αυγό
10 γρ βούτυρο
20 γρ κορν φαλουερ
160 ml γάλα
1 βανίλια
30 γρ σταφίδες φουσκωμενες σε νερο
Επιπλέον:
Μαρμελάδα της αρεσκείας σας
1 κρόκος αυγού + 1/2 κ.γ. γάλα (για το άλειμμα)
Ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Σε χλιαρό γάλα διαλύουμε τη μαγιά και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Αφήνουμε για 10 λεπτά.
Σε ένα μπολ για ζύμωμα της ζύμης ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και χτυπαμε το μείγμα των αυγών με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε το διάλυμα μαγιάς και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι. Ανακατεύουμε.
Όταν βραχεί όλο το αλεύρι, ανακατεύουμε το φυτικό λάδι. Παίρνουμε μια παχύρρευστη ζύμη.
Ζυμώνουμε για 7-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα (ή μιάμιση αν το δωμάτιο είναι δροσερό).
Ετοιμάζουμε τη γέμιση κρέμας όσο φουσκώνει η ζύμη:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και το κορν φαλουερ μετα ριχνουμε το αυγό και το μαλακό βούτυρο (10 γρ.).
Ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα του αυγού ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει το αυγό.
Ρίχνουμε το μείγμα αυγού στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βουτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη: Χωρίζουμε τη ζύμη σε έξι μέρη των 85-90 γρ.
Απλώνουμε λίγο μαλακό βούτυρο σε μια επιφάνεια εργασίας.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το απλώνουμε. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με μαλακό βούτυρο.
Με τα χέρια μας ή με έναν πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη όσο πιο λεπτή γίνεται, σχεδόν διάφανη.
Αλείφουμε ξανά την λεπτή ζύμη με μαλακό βούτυρο.
Περνουμε την κρεμα που αφήσαμε και ανακατευπουμε μέσα τις σταφίδες
Βάζουμε κατά μήκος μια λωρίδα γέμισης στην αρχη του φυλλου (κρέμα ή μαρμελάδα, αρκετή για 4-5 ψωμάκια με κρέμα).
Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό.
Μετά από μερικές στροφές, αλείφουμε ξανά με λίγο βούτυρο.
Τυλίγουμε το ρολό σε σχήμα σαλιγκαριού, αφήνοντας περίπου 1 εκατοστό απόσταση μεταξύ των στροφών(χαλαρο σαλιγκαρι).
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης, χρησιμοποιώντας κρέμα ή μαρμελάδα για τη γέμιση.
Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκωσουν πολύ σε μέγεθος.
Σκεπάζουμε τα ψωμάκια και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μιάμιση ώρα πριν τα ψήσουμε.
Ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού με μισή κουταλιά της σούπας γάλα και αλείφουμε απαλά την επιφάνεια των ψωμιών.
Μεταφέρουμε αμέσως το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 25 λεπτά. Προσέξτε τον φούρνο σας.
Τα ψωμάκια είναι πολύ αφρατα όταν είναι ζεστά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη πριν τα σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!