Σας παρουσιάζουμε μια απλή συνταγή για ένα εξαιρετικά νόστιμο ψωμί με τυρί και βούτυρο, ιδανικό για κάθε περίσταση.
Η μαλακή και αφράτη ζύμη σε συνδυασμό με την πλούσια γεύση του τυριού και του βουτύρου θα σας ενθουσιάσει!
Πάμε να το φτιάξουμε βήμα βήμα.
Υλικά
για τη ζύμη:
300 ml χλιαρό νερό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
7 γρ. ξηρή μαγιά
200 γρ. γιαούρτι
1 αυγό
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
60 ml λάδι
Περίπου 800 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
Επιπλέον υλικά:
Λιωμένο βούτυρο (για άλειμμα)
Τριμμένο τυρί φέτα
1 χτυπημένο αυγό (για άλειμμα)
Μαύρο και άσπρο σουσάμι (προαιρετικά, για πασπάλισμα)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό, το αλάτι και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά.
Σταδιακά, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι
Ζύμωσα μια μαλακή, μη κολλώδη ζύμη και την άφησα να φουσκώσει για 1 ώρα.
Αφού φουσκώσει, ζύμωσα ξανά τη ζύμη. Το χώρισα σε τέσσερα ίσα μέρη.
Ανοιξα με τον πλάστη 4 κυκλους πιτες.
Τοποθέτησα το πρώτο σε λαδόκολλα, το άλειψα με λιωμένο βούτυρο και το πασπάλισα με τυρί.
Έβαλα τον δεύτερο κύκλο από πάνω και τον άλειψα ξανά με βούτυρο και πασπάλισα με τυρί.
Μετά έκανα το ίδιο και με το τρίτο. Τελικά έβαλα και το τέταρτο.
Έβαλα ένα ποτήρι στη μέση και το έκοψα σε ίσα μέρη με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Στρίψα τα κομμένα κομμάτια και αφαίρεσα το κύπελλο.
Χρησιμοποιώντας ένα μικρό ταψί, μετέφερα το ψωμί σε ένα ταψί και το άφησα να φουσκώσει ξανά.
Έπειτα το άλειψα με χτυπημένο αυγό και βούτυρο. Πασπάλισα με μαύρο και άσπρο σουσάμι.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα.
Το αποτέλεσμα ήταν μια εξαιρετικά νόστιμο ψωμί, με τραγανή ζύμη και μαλακό και αφράτο εσωτερικό.
Δημοσίευση της Τσβετάνα Γιόντσεβα-Ιβάνοβα στο Ας μαγειρέψουμε νόστιμα στο σπίτι