Αυτή η συνταγή προσφέρει μια φρέσκια και αρωματική εκδοχή της βασιλόπιτας, με πρωταγωνιστή ένα ολόκληρο πορτοκάλι. Το έντονο άρωμα του πορτοκαλιού σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά δημιουργούν ένα κέικ υπέροχο στη γεύση και στην υφή.
Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Υλικά:
1 ολόκληρο ακέρωτο πορτοκάλι (πολτοποιημένο)
1/2 ποτήρι ηλιέλαιο
1 ποτήρι γάλα
3 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη
Ελάχιστο αλάτι
1 κουταλιά της σούπας λικέρ ρόδι (ή άλλο λικέρ της αρεσκείας σας)
2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
Μέγεθος ταψιου 28-30 εκ
❝Η βασιλόπιτα που κόβεται την Πρωτοχρονιά, συμβολίζοντας την έναρξη ενός νέου κύκλου και την ευημερία.🎄
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το πορτοκάλι και το πολτοποιούμε μαζί με τη φλούδα και το ηλιέλαιο (αφού το έχουμε πλύνει καλά για να αφαιρέσουμε τυχόν βρωμιές).
Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη ανακατεύουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά, το λικέρ(ή βανίλιες, ξυσμα λεμονιου), το πολτό
πορτοκαλιου και το ηλιέλαιο.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο κανονικό ταψί ή σιλικόνης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου
50 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά και να ροδίσει.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.
Συμβουλές:
Για μια πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στην ζύμη κομμάτια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.
Μην ξεχάσετε να κρύψετε το φλουρί μέσα στη ζύμη πριν την ψήσετε!
Αυτή η βασιλόπιτα με ολόκληρο πορτοκάλι είναι μια εξαιρετική επιλογή για να ξεκινήσετε τη νέα χρονιά με γλυκιά γεύση και αρώματα.
Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!