Υλικα

Για το τσουρέκι
170 γρ. ζάχαρη
1 γεμάτο κ.γ.μαστίχα σε δάκρυα
150 ml. γάλα
1 κοφτό κ.γ.μαχλέπι
1 κακουλέ,
2 βανίλιες ,
1 πρ.αλάτι ,
ξύσμα ενός πορτοκαλιού,
4 αυγά
200 γρ.φρέσκο βούτυρο ( θ.δ) σε κομμάτια.

650 γρ.αλεύρι για τσουρέκι
2 φακ.μαγιά

για επάλλειψη

1 αυγό

Διακόσμηση
Αμύγδαλα

Εκτέλεση

Για το τσουρέκι:

Χτύπησα στο μουλτι την ζάχαρη , μαστίχα.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το γάλα, μαχλέπι και κακουλέ,βανίλιες ,μια πρ.αλάτι , ξύσμα ενός πορτοκαλιού, αυγά και το φρέσκο βούτυρο
σε κομμάτια. Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύω με τον αβγοδάρτη μέχρι να λιώσει το βούτυρο και μετά αποσύρω.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω 650 γρ.αλεύρι για τσουρέκι, ρίχνω 2 φακ.μαγιά και ανακατεύω καλά.
Κάνω μια τρύπα στη μέση και ρίχνω τα υγρά υλικά.Ζυμώνω 10 λεπτά περίπου και σκεπάζω για ένα τέταρτο.

Ζυμώνω πάλι άλλα 10 λεπτά,κάνοντας τραβήγματα και σκεπάζω για 2 ώρες.
Αδειάζω πάνω στον πάγκο και κάνοντας τραβήγματα το κάνω σαν καρβελάκι με τα κλεισίματα προς τα κάτω.
Βάζω από την κάτω πλευρά το φλουρί και το τοποθετώ σε φόρμα 28 εκ. με λαδόκολλα.
Το απλώνω με τα χέρια μου να φτάσει στα τοιχώματα της φόρμας, σκεπάζω για μια ώρα.
Αλοίφω με αυγό αραιωμένο με νεράκι και περιμετρικά έβαλα αμύγδαλα.
Έψησα στους 160.β. για 45 λεπτά κι αφού κρύωσε έριξα μία σφιχτή γκανάζ…💝🎀

H συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου