Αυτή η συνταγή είναι ένας ύμνος στα αρώματα του χειμώνα και τη ζεστασιά του σπιτικού φαγητού.
Το κοτόπουλο, μαλακωμένο από το αρωματικό βούτυρο, παντρεύεται υπέροχα με τις γλυκές και γήινες γεύσεις των χειμερινών ριζών.
Η απλότητα της παρασκευής και η πλούσια γεύση του αποτελέσματος θα σας κάνουν να την ετοιμάζετε ξανά και ξανά.

  • Παρακολουθήστε το βίντεο για μια οπτική παρουσίαση της συνταγής.Η γραπτή συνταγή ακολουθεί.

Υλικά:

Για το κοτόπουλο:

1 κοτόπουλο ολόκληρο
3 κλωνάρια σέλερι
7 καρότα
1 σελινόριζα
3 πατάτες
2 παντζάρια
2 μεγάλα κρεμμύδια
2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο
4-5 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
1 γλυκοπατάτα
2 φύλλα δάφνης
100 ml χυμός πορτοκαλιού
100 ml χυμός λεμονιού
120 ml γλυκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Για το αρωματικό βούτυρο:

200 γρ. βούτυρο Lurpak
1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
2 κ.γ. πάπρικα
1 κ.σ. δεντρολίβανο φρέσκο
1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. κρέμα σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα λαχανικά.
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά του βουτύρου μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αλείφουμε καλά το κοτόπουλο με το αρωματικό βούτυρο, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
Γεμίζουμε την κοιλιά του κοτόπουλου με τα αρωματικά βότανα και τα φύλλα δάφνης.

Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τους χυμούς και το κρασί.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω στα λαχανικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί και τα λαχανικά να μαλακώσουν.

Συμβουλές:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε εποχιακά λαχανικά σας αρέσουν, όπως πατζάρια, γλυκοπατάτες, καρότα, σέλινο.
Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κόκκινο κρασί αντί για γλυκό.
Σερβίρετε το κοτόπουλο με τα λαχανικά και τη σάλτσα που έχει δημιουργηθεί στο ταψί.