Υλικά (για ένα ταψί στο στάνταρ μέγεθος του 60 εκατ. φούρνου)
1 πακέτο (500 γραμ.) φαρίνα κόκκινη (που φουσκώνει μόνη της)
3/4 φλυτζ. ελαιόλαδο
1 φλυτζ. ζάχαρη (αν είστε του πολύ γλυκού αυξήστε κατά 1/2 φλ)
2 φλυτζ. χυμό πορτοκάλι (500ml)
2/3 ποτηριού τριμμένο καρύδι
1 κ.σ. γαρύφαλο
1 κ.σ. κανέλα
1 σφηνάκι κονιάκ
4-5 κ.σ. σουσάμι λευκό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζετε το μείγμα: Kτυπάτε στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός απ´ το αλεύρι, που το ρίχνετε τελευταίο και συνεχίζετε για λίγο το κτύπημα μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη.
Αλοίφετε το ταψί με λάδι, αδειάζετε το μείγμα, ισιώνετε την επιφάνειά του με σπάτουλα ή μαχαίρι και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
Ψήσιμο:Ψήνετε στον καλά προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά, να αρπάξει χρώμα. Κατεβάζετε την θερμοκρασία του φούρνου στους 170-180 βαθμούς C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30-35 λεπτά, το ψήσιμο είναι ανάλογο ενός κέικ, δοκιμάστε το τεστ με το μαχαίρι που θα πρέπει να βγαίνει καθαρό. Ελέγχετε επίσης ενδιάμεσα να μην «αρπάξει» υπερβολικό χρώμα και αν χρειάζεται, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.
Σερβίρισμα: Kόβετε την βυζαντινή φανουρόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια και εύχεστε (από μέσα σας, αλλά δυνατά για να …εισακουστεί) να μείνει κάποιο κομματάκι και για σας!