Συστατικά
1 κιλό περίπου αποξηραμένους φασόλια γίγαντες
3 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι (σε κύβους)
1 καρότο (σε κύβους)
2 κλωναράκια σέλινο (σε κύβους)
4 σκελίδες σκόρδο
πιπεριές τσίλι για γεύση
800 gr ντομάτας κονκασε
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
1/4 φλιτζάνι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1/4 φλιτζάνι άνηθο (ψιλοκομμένο)
Εκτέλεση
Βάλτες τα αποξηραμένα φασόλια στο νερό με τα φύλλα δάφνης κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Βάλτε το νερό να βράσει και σιγοβράστε μέχρι να γίνουν τρυφερά τα φασόλια, περίπου 30-40 λεπτά.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα.
Προσθέστε τα κρεμμύδια, το καρότο και το σέλινο και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10-15 λεπτά.
Προσθέστε το σκόρδο και το τσίλι και μαγειρέψτε μέχρι να αρωματίσετε, περίπου ένα λεπτό.
Προσθέτετε τις ντομάτες, την πάπρικα και την ρίγανη και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα, περίπου 20 λεπτά.
Ρίξτε στη σάλτσα ντομάτα αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, τα φασόλια και το 1/2 φλυτζάνι από το υγρό που τα φασόλια μαγειρεύτηκαν μέσα στη σάλτσα ντομάτας.
Ρίξτε το μείγμα σε ένα ταψάκι.
Ψήνουμε σε ένα προθερμανθέντα φούρνο 180C μέχρις ότου από πάνω γίνει καφέ και το μεγαλύτερο μέρος του υγρού έχει εξατμιστεί, περίπου 50-60 λεπτά.
Σερβίρετε με ζεστό φωμάκι