Μουσακάς

Υλικά

Σάλτσα κρέατος:
450 γρ μοσχαρίσιο κιμά
450 γρ αρνίσιο κιμά
¼ κουπας Τοματοπολτός
1 κουπα Κόκκινο κρασί
40 γρ Ντομάτες σε κύβους κον κασε
¾ κουπας Κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι

Για τις στρώσεις
2 μεγαλες μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
5 μεγαλες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες
Αλάτι
⅓ κουπας Λάδι

Μπεσαμέλ:
110 γρ βούτυρο
1 κούπα Αλεύρι γ.ο.χ
4 ⅓ κούπας πλήρες γάλα, θερμοκρασία δωματίου
2 μεγάλοι κρόκοι αυγών
1 κουπα παρμεζάνα τριμμένη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Αλάτιστε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα μεγάλο μπολ με 1-2 κσ αλάτι και αφήστε τις να καθίσουν για 20 λεπτά.
Ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε ανάμεσα σε δύο πετσέτες και αφήστε το στην άκρη.
Ξεπλύνετε τις φέτες πατάτας για να αφαιρέσετε όσο περισσότερο άμυλο μπορείτε και στεγνώστε ανάμεσα σε δύο πετσέτες. Αφήνω στην άκρη.

Για να φτιάξετε τη σάλτσα κρέατος.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι με δύο κουταλιές της σούπας λάδι.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει και μετά προσθέτουμε τον κιμά, να σπάσει καθώς αρχίζει να ροδίζει.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το κόκκινο κρασί και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά.
Ανακατέψτε το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας και τις κομμένες ντομάτες στο κρέας.
Αλατοπιπερώνουμε και τα φύλλα δάφνης.
Αφήνουμε να σιγοβράσει, σκεπασμένο μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Περίπου 45-60 λεπτά.

Ενώ η σάλτσα ψήνεται, σε ένα άλλο μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Αρχίστε να τηγανίζετε τις φέτες πατάτας μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν από κάθε πλευρά.
Βάλτε την ροδισμένη πατάτα σε ταψιά με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.
Τηγανίζουμε τη μελιτζάνα με τον ίδιο τρόπο.

Μπεσαμελ
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε σιγά σιγά το βούτυρο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας ξανά συνεχώς. Το γάλα θα αρχίσει να πήζει και θα πρέπει να έχει την υφή μιας κρέμας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε πολύ γρήγορα τους κρόκους των αυγών. Χτυπάμε γρήγορα να ενσωματωθούν οι
κρόκοι και να μην ψηθούν.
Ακόμα εκτός φωτιάς. Προσθέστε το μοσχοκάρυδο και το αλάτι, χτυπήστε καλά. Προσθέστε το τυρί ¼ φλιτζάνιoy κάθε φορά, κρατώντας
το ένα τρίτο του φλιτζανιού στην άκρη. Χτυπάμε δυνατά μετά από κάθε προσθήκη.
Ανακατεύουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ στη σάλτσα κρέατος.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C
To στρώσιμο πρέπει να έχει μία στρώση πατάτες, μία σάλτσα κρέατος, δύο στρωσεις μελιτζάνες και μία μπεσαμέλ.
Σε ένα ταψί 22×33 εκ στρώνετε τις πατάτες στον πάτο να επικαλύπτονται ελαφρά και ακολουθεί μια στρώση από τη τηγανητή μελιτζάνα.
Απλώστε όλη τη σάλτσα κρέατος πάνω από τη στρώση μελιτζάνας ακολουθούμενη από την τελευταία στρώση από τις φέτες μελιτζάνας.
Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε ακάλυπτα για 60 λεπτά. Όταν τελειώσετε, αφήστε να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά για να δέσει τα πάντα.

Απολαύστε το και πείτε μου τη γνώμη σας!

Προηγούμενο άρθροΨητό αρνίσιο μπούτι με κρεμμύδι και σπανάκι
Επόμενο άρθροΑν έχετε μια παιχνιδιάρικη διάθεση φτιάξτε αυτά τα μπισκότα