Γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικα και αρωματικά χωρίς ντομάτα. Το χρώμα το παίρνουν από την μπόλικη πάπρικα που έχουν. Ελάχιστα υλικά αλλά βαθιά, μεστή γεύση!
Υλικά:
500 γρ Γίγαντες, μισοβρασμένοι
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 φρέσκο χοιρινό λουκάνικο, κομμένο σε φέτες
2 κουταλάκια του γλυκού καπνιστή πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
Μείγμα αποξηραμένων αρωματικών (π.χ. θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο)
Ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
Ζουμί από τα βρασμένα φασόλια
Ψωμί ζυμωτό
Φρέσκο ανθότυρο
Εκτέλεση:
Μισοβρασμενοι γίγαντες μπαίνουν στο πήλινο τσουκάλι
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις φέτες λουκάνικου μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν το λίπος τους.
Στο ίδιο κατσαρολάκι προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσο, κρεμμύδι και πιπεριά και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε την καπνιστή πάπρικα, τη γλυκιά πάπρικα και το μείγμα των αποξηραμένων αρωματικών.
Ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθούν τα αρώματα.
Μεταφέρουμε το μείγμα με τα λαχανικά και το λουκάνικο σε ένα πήλινο σκεύος με τους γιγαντες.
Ρίχνω λίγο ελαιόλαδο ακόμα, τα δαφνοφυλλα και ζουμί από τα βρασμένα φασόλια.
Ψήνουμε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία (180°C) για περίπου 2 ώρες ή μέχρι τα υγρά να απορροφηθούν και οι γίγαντες να μαλακώσουν και να
μελώσουν.
Σερβίρουμε τους γίγαντες ζεστούς, συνοδευόμενους από φρέσκο ψωμί ζυμωτό και ανθότυρο.