Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά, με μια μακρά παράδοση. Η τραγανή υφή του καταΐφι, σε συνδυασμό με τη βελούδινη κρέμα και το άρωμα του σιροπιού, δημιουργούν έναν μοναδικό γευστικό συνδυασμό. Ας δούμε πώς μπορείτε να φτιάξετε ένα υπέροχο γαλακτομπούρεκο με καταΐφι στο σπίτι σας.
Υλικά:
Για το σιρόπι:
700 γραμμάρια ζάχαρη
500 ml νερό
Χυμός από μισό λεμόνι
Για τη βάση:
2 φύλλα κρούστας
500 γραμμάρια καταΐφι
Λάδι ή βούτυρο για το άλλειμμα
Για την κρέμα:
2 λίτρα γάλα
200 γραμμάρια ζάχαρη
2 βανίλιες
60 γραμμάρια βούτυρο
220 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά + 2 κρόκοι
Εκτέλεση
Βάζουμε το σιρόπι να βράσει μόλις ξεκινήσει ο βρασμός του αφήνουμε για 8 λεπτά μόλις κλείσουμε ρίχνουμε και το χυμό από μισό λεμόνι στην άκρη , συνεχίζουμε σε ένα ταψι διαμέτρου 34 ή 36 λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε βάζουμε το ένα φύλλο βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε βάζουμε και το δεύτερο και το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα το βγάζουμε στη συνέχεια ανοίγουμε το καταΐφι καλά καλά το βάζουμε σε ένα ταψί μεγάλο λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού και το βάζουμε και αυτό στους 200 βαθμούς ίσα να πάρει χρώμα
Ξεκινάμε να κάνουμε το γλυκό, παίρνουμε το ταψί που έχουμε το φύλλο βάζουμε το μισό καταΐφι κομμένο σε κομμάτια να πάει παντού
Φτιάχνουμε την κρέμα ,βάζουμε το γάλα να ζεστάνει,ρίχνουμε τη ζάχαρη ,το σιμιγδάλι, και μόλις πήξει κατεβάζουμε τη φωτιά ρίχνουμε τα αυγά και το βούτυρο ,μαζί με τις βανίλιες αφήνουμε λίγο να σταθεί, βάζουμε πάνω από το καταΐφι και συνεχίζουμε να βάλουμε το υπόλοιπο φύλλο καταιφι ,που έχει απομείνει να πάει σε όλη την επιφάνεια της κρέμας, βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 50- 60 λεπτά βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο το αφήνουμε για δύο λεπτά και σιροπάρουμε καλή σας επιτυχία
Η Συνταγή είναι της κας Ioanna Koulouri