Υλικά:
1 πακέτο φύλλο βούτυρο (κρούστας)
Για τη γέμιση:
1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
1 κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
4 μεγάλα αυγά
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
2 βανίλιες
Για το σιρόπι:
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κούπες νερό
Χυμό από ½ λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Επιπλέον:
Βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
Φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί.
Γέμιση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μην σβολιάσει. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε σταδιακά στην κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Συναρμολόγηση:
Στρώνουμε 6 φύλλα στο ταψί, βουτυρώνοντας το καθένα.
Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα.
Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Σιρόπι:
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Μόλις βγει η πίτα από τον φούρνο, την περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει καλά.
Σερβίρισμα: Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!
Η Συνταγή είναι της κας Αγγελικη Μιχαλοπουλου