Αφεθείτε στην υπέροχη γεύση του παραδοσιακού γαλακτομπούρεκου! Μια λαχταριστή κρέμα σιμιγδαλιού, τυλιγμένη σε τραγανά φύλλα και σιροπιασμένη στην εντέλεια. Ετοιμαστείτε να δημιουργήσετε ένα γλυκό που θα σας ταξιδέψει σε γεύσεις οικείες και αγαπημένες.
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Λιωμένο βούτυρο για άλειμμα (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού ανά φύλλο)
Για την κρέμα:
1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 αυγά
Για το σιρόπι:
3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
Χυμός από ½ λεμόνι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το φρέσκο γάλα και τη ζάχαρη να βράσουν. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν.
Στρώνουμε το ταψί: Παίρνουμε ένα ταψί και το βουτυρώνουμε ελαφρά. Τοποθετούμε τα μισά φύλλα κρούστας, φροντίζοντας οι άκρες να εξέχουν από τα πλαϊνά του ταψιού. Αλείφουμε κάθε φύλλο με λιωμένο βούτυρο.
Γεμίζουμε και σκεπάζουμε: Ρίχνουμε την κρέμα σιμιγδαλιού ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, πάνω από την κρέμα. Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, αλείφοντας και αυτά ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε: Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε τετράγωνα κομμάτια. Ψεκάζουμε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανό το φύλλο.
Σιροπιάζουμε: Ενώ το γαλακτομπούρεκο είναι ακόμα ζεστό, το περιχύνουμε αργά και ομοιόμορφα με το σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει (βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού).
Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να απορροφήσει καλά το σιρόπι για τουλάχιστον 12 ώρες πριν το σερβίρουμε.