Γαλακτομπούρεκο 

Υλικά

Φύλλο κρούστα για πίτα – 500 g πρόστιμο
φρέσκο ​​γάλα – 1 λίτρο
βούτυρο – 200 g
αυγά – 5 τεμ.
ζάχαρη – 150 g
σιμιγδάλι – 100 g 
βανίλια – 2 φακελάκια
Για το σιρόπι
νερό – 2 κουταλιές της σούπας.
ζάχαρη – 2 κουταλιές της σούπας.
πορτοκάλια – 2 τεμ.

Εκτέλεση

Φτιάξτε το σιρόπι ζάχαρης βράζοντας τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα στη φωτιά.
Προσθέστε το χυμό και την φλούδα ενός πορτοκαλιού και μαγειρέψτε μέχρι να πήξει και να έχουμε σιρόπι ζάχαρης. Αφήστε να κρυώσει.
Φτιάξτε μια κρέμα βάζοντας το γάλα και τη ζάχαρη σε μια άλλη κατσαρόλα. Τρίβουμε τη φλούδα του άλλου πορτοκαλιού, τοποθετούμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγο γάλα με λεπτή ροή, ανακατεύοντας έντονα.
Ο στόχος είναι να εξισωθούν οι θερμοκρασίες και όταν τα ρίξετε μέσα στο  γάλα τα αυγά
δεν γίνονται ομελέτα.

Όταν βράσει το γάλα, μειώστε τη φωτιά στο μέτριο, βάλτε το σιμιγδάλι, μαγειρέψτε για λίγα
λεπτά έως ότου ημι-πηξει και πάλι σε μία λεπτή ροή ρίξτε προσεκτικά το μείγμα αυγών,
ανακατεύοντας συνεχώς.
Μαγειρέψτε μέχρι είναι παχιά κρέμα. Τέλος αφαιρέστε από τη φωτιά προσθέστε το μισό βούτυρο, ανακατέψτε, να λιώσει, προσθέστε τη βανίλια. Αφήστε να κρυώσει για λίγο. 

Χωρίστε τα φύλλα σε δύο μέρη με ίσους αριθμούς φύλλων. Λιπάνετε ένα ορθογώνιο τηγάνι με λάδι και βάλτε το ένα φύλλο, το λιπαίνετε με βούτυρο λιωμένο, και βάζετε το άλλο, το λιπαίνετε ξανά με βούτυρο και ούτω καθεξής έως ότου ολοκληρωθούν όλα τα φύλλα από το πρώτο μέρος των φύλλων.
Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη εάν θέλετε. Ρίξτε ολόκληρη την κρέμα και ισιώστε έτσι ώστε να
καλύπτεται ομοιόμορφα παντού.

Επαναλάβετε τη διαδικασία από πάνω με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώστε πάλι και ούτω
καθεξής σε κάθε φύλλο, συμπεριλαμβανομένης και του τελευταίου.
Πάρτε ένα αιχμηρό μαχαίρι και κάντε προσεκτικά ελαφρές τομές που σχηματίζουν τμήματα
και τοποθετήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν για περίπου 20-30 λεπτά.
Βγάλτε το και κόψτε σε κομμάτια σύμφωνα με το περίγραμμα, ενώ είναι ακόμη ζεστό, ρίξτε το  κρύο σιρόπι ζάχαρης πάνω του. Βλατε στο ψυγείο για 12 ώρες μέχρι να ρουφήξει το σιρόπι.
Καταπληκτική γαλατόπιτα – Απολαυστε!

Προηγούμενο άρθροΤόσο αρωματικό που όλοι οι γείτονες ζήτησαν τη συνταγή!
Επόμενο άρθροΚέικ με καρύδια. Πολύ αφράτο και αέρινο