Υλικά:
1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα κατσικίσιο
1 ½ κούπα του νες καφέ ζάχαρη
1 ½ κούπα του νες καφέ σιμιγδάλι χοντρό
4 αυγά
4 βανίλιες
Ξύσμα από 1 λεμόνι
200 γρ. φρέσκο βούτυρο
4 φύλλα κρούστας
Κανέλα
1 αυγό
Λίγο γάλα
1 κ.σ. ζάχαρη
Λίγο ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα κατσικίσιο και τη ζάχαρη να ζεσταθούν καλά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μην σβολιάσει, μέχρι να πήξει ελαφρώς η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας ζωηρά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα.
Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Συναρμολογούμε τη γαλατόπιτα:
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα 4 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας το καθένα και πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη και κανέλα.
Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ετοιμάζουμε το μείγμα για την επιφάνεια:
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά το αυγό, προσθέτουμε λίγο γάλα, 1 κ.σ. ζάχαρη και λίγο ηλιέλαιο.
Ψήνουμε τη γαλατόπιτα:
Αλείφουμε την επιφάνεια της κρέμας με το μείγμα αυγού, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς με αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα προς τα κάτω, για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.
Καλή απόλαυση!
Η Συνταγή είναι της Άννα Γιαννίκου