Γαλατόπιτα

Συστατικά:

8 φλιτζάνια / 2000 ml γάλα
2 φλιτζάνια / 500 γραμμάρια λεπτό σιμιγδάλι
2 φλιτζάνια / 500 γραμμάρια ακατέργαστης ζάχαρης
½ φλιτζάνι / 125 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
6 αυγά
1 φασολι βανίλια

Κατευθύνσεις:

Σε ένα μπολ, χτυπήστε καλά τα έξι αυγά και τα αφήστε στην άκρη.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.
Ξύστε το κέλυφος βανίλιας. Προσθέστε τους σπόρους και το φασολι στο γάλα και το θερμαίνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
Όταν το γάλα είναι αρκετά ζεστό, βγάλτε την βανίλια, προσθέστε το βούτυρο (κομμένο σε κομμάτια), τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο χτυπητήρι για να αναδεύσετε το μείγμα χωρίς διακοπή, αλλά απαλά, περιμένοντας να πήξει. (Εάν δεν το κάνετε, θα γίνει άμορφο και θα κολλήσει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας!)
Μόλις αρχίσει να πήζει, πάρτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σιγά-σιγά ρίξτε μέσα τα χτυπημένα αυγά και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν σωστά.
Ρίξτε το μείγμα σε ένα ταψί (βάθους 5 εκ), αντικολλητικό ή καλά βουτυρωμένο 30 Χ 45 εκ.
Τοποθετήστε το στο μεσαίο ράφι και ψήστε για μια ώρα στους 180 ° C.
Βγάλτε την πίτα από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει εντελώς.
Πασπαλιστε με ζάχαρη άχνη και κανέλα ή σκόνη κακάο. Κόψτε και σερβίρετε!

ΠΗΓΗ: mag.politismosmuseum.org

Προηγούμενο άρθροΚολοκυθόπιτα με τραχανά “Ταρκάσι”
Επόμενο άρθροΑπλή κασσεροπιτα με ζαμπόν και ντομάτα