Γαρίδες ή καραβίδες σε βούτυρο και σκόρδο με κριθαράκι
Υλικά
• 4 κοτσάνια σέσκουλα
• 2 τεμ. κρεμμύδια
• 3 σκελίδες σκόρδο
• ελαιόλαδο
• 100 γρ κριθαρακι
• 400 γρ ντομάτες καθαρισμένες, τριμμένες
• 150 ml. λευκό κρασί
• 500 ml. ζωμό λαχανικών
• 40 γρ βούτυρο
• 12 τεμ. βασιλικές γαρίδες (εγω το έκανα με μικρές καραβίδες)
• μερικές πρέζες τσίλι σε σκόνη
• 1/2 λεμόνι σε φέτες
Εκτέλεση
Αφαιρέστε τους μίσχους από τα φύλλα των σέσκουλων. Κόβουμε τα κοτσάνια σε μικρά κομμάτια και τα φύλλα σε μεγάλα κομμάτια. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο. Σε κατάλληλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κοτσάνια. Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε το κριθαρακι και μαγειρέψτε για 1 λεπτό, μετά προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες και το λευκό κρασί.
Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μειωθεί στο μισό η σάλτσα. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και αφήνουμε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μετά από 10 λεπτά, προσθέστε τα ψιλοκομμένα φύλλα σέσκουλων. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να γίνει.
Όταν το κριθαρακι είναι σχεδόν έτοιμο, ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τις υπόλοιπες δύο σκελίδες σκόρδο. Σε κατάλληλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο μαζί με λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου για περίπου ένα λεπτό.
Προσθέστε τις γαρίδες και τη σκόνη τσίλι και μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά.
Σερβίρετε το κριθαρακι με λίγες γαρίδες και φέτες λεμονιού.