ΓΙΓΑΝΤΕΣ / Φασόλια γίγαντα
*************************

Είναι σαρακοστιανές μέρες και πριν τα Χριστούγεννα 🎄
Σε αυτή τη συνταγή οι γιγάντες μαγειρεύονται αργά σε πλούσια σάλτσα ντομάτας, λαχανικά, μπαχαρικά ελαιόλαδο μέχρι να είναι κρεμώδες και τρυφερό..

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
***************

• 500 γρ. βουτύρου φασόλια
• 1 κούπα ελαιόλαδο,
• 2 κρεμμύδια,
• 2-3 σκελίδες σκόρδου, (χωρίς βλαστάρια)
• 3 καρότα,
• 1 πράσο, λευκό μέρος
• 3 διαφορετικοί τύποι πιπεριών,
• 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό,
• 1-2 σέλινα
• 2-3 φύλλα δάφνης
• 1 κσ πλήρης πελτέ ντομάτας,
• 4-5 μεγάλες φρέσκες ντομάτες, κονκάσε
Ή 1 κουτάκια ψιλοκομμένες ντομάτες
• μια καλή πρέζα ζάχαρη,
• πρέζα από νιφάδες τσίλι
• 1 κουταλιές μαύρο πιπέρι,
• ρίγανη και θαλασσινό αλάτι για γεύση

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
****************************

• Βάλτε όλη την νύχτα τους γίγαντες σε κρύο νερό + 1 κσ ζάχαρης (αυτό για να γίνουν
πιο τρυφερά)
• μετά από 8 ώρες αλλάξτε τα με φρέσκο κρύο νερό.
• Βαλτε τα να βράσουν και πετάξτε το πρώτο νερό
• προσθέτουμε βραστό νερό και βράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να είναι μαλακοί.
• αφαιρούμε την κατσαρόλα με τα φασόλια από τη φωτιά.
• Σοτάρετε με ελαιόλαδο κρεμμύδια, σκόρδο, πιπεριές, πράσο, ντομάτες και μπαχαρικά.
• μεταφέρετε τα φασόλια και τα λαχανικά στο ταψί ψησίματος.
• Πασπαλίζουμε από πάνω με ελαιόλαδο και (προσθέτουμε 1-2 φλιτζάνι βραστό χυμό φασόλια
που κρατήσαμε). Προσθέστε αλάτι & πιπέρι στη γεύση.
• Ψήστε τους γιγαμτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 C για περίπου 1 ώρα μέχρι
να γίνους κρεμώδης και τρυφεροί. Τους σερβίρετε ζεστούς με ελιές και λάδι από πάνω /
Φέτα / ελιές και φυσικά ψωμί με κρούστα!! Απολαύστε το!!

Προηγούμενο άρθροΣοκολατόπιτα με φυστίκι χωρίς αλεύρι
Επόμενο άρθροΣτριφτή τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο…βγήκε τέλεια