Το πιλάφι είναι ένα αγαπημένο συνοδευτικό σε πολλές κουζίνες, αλλά το γιορτινό πιλάφι προσθέτει μια ξεχωριστή νότα σε κάθε εορταστικό τραπέζι.
Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Υλικά:
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά, κομμένη σε κύβους
1 συσκευασία μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2 κουταλιές σούπας βιτάμ
Λίγο ελαιόλαδο
5-6 φέτες μπέικον, κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 φλυτζανιά περίπου ανάμεικτα λαχανικά (καρότα, μπιζέλια κ.λπ.)
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
Αλάτι
2 φλιτζάνια ρύζι κίτρινο αμερικάνικο
5 φλιτζάνια νερό
Για τη λευκή σάλτσα (προαιρετικά):
100 γραμμάρια βιταμ
100 γραμμάρια αλεύρι
1 λίτρο νερο
1 ζωμός κρέατος
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Κόβουμε τα μανιτάρια σε κομματάκια αν δεν ειναι ετοιμα κομμενες.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γιαλύσει ριχνουμε το μπέικον μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την πιπεριά και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε
για λίγα λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε τα ανάμεικτα λαχανικά, τον κουρκουμά και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το ρύζι και περιχύνουμε με το νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και το αφήνουμε απο την ωρα που θα παρει βράση 20 λεπτά
Λευκή σάλτσα (προαιρετικό): Ενώ φτιάχνετε το ρύζι, φτιάχνουμε τη λευκή σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα λιώστε το βιταμ, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά για να δημιουργηθεί ένα roux. Σιγά-σιγά προσθέστε το νερό και το ζωμό κρέατος, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε μια λεία σάλτσα.
Σερβίρουμε το ρύζι ζεστό ως συνοδευτικό, περιχυμένο με τη λευκή σάλτσα (προαιρετικά).
Σημείωση: Τα μανιτάρια είναι ελαφρώς προσωταρισμένα τα οποία τα διατηρώ στην κατάψυξη