Τα γιουβαρλάκια είναι ένα κλασικό φαγητο. Ζουμερά κεφτεδάκια από κιμά, μαγειρεμένα σε μια αρωματική σούπα με ρύζι και λαχανικά, και δεμένα με μια βελούδινη σάλτσα αυγολέμονο γιαουρτιού για μια πιο κρεμώδη και ιδιαίτερη γεύση.
Υλικά
Για τα γιουβαρλάκια:
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 μεγάλα άσπρα κρεμμύδια, πολτοποιημένα στο μπλέντερ
1 αυγό
1 καρότο, τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
5 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασέ
Για τη σούπα:
Νερό (μέχρι τη μέση της κατσαρόλας)
3 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς
1 μικρό φλιτζάνι του καφέ ρύζι γλασέ
Για το αυγολέμονο γιαουρτιού:
3 αυγά
1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
Χυμός από 3 λεμόνια
3 κουταλιές της σούπας ζωμό από την κατσαρόλα
1 κουταλιά της σούπας νισεστε
Εκτέλεση
Για τα γιουβαρλάκια
Ζυμώνουμε όλα τα υλικα πολύ καλά και ρίχνουμε μέσα 3 κουταλιές της σούπας με ρύζι νυχάκι το ανακατευουμε
πολύ καλά και το αφήνουμε στην άκρη!
Περνώ την κατσαρόλα και ρίχνω μέσα νερό μέχρι στην μέση! Ρίχνω μέσα τα καρότα κομμένα σε φέτες λεπτές
το λάδι ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι, κουρκουμα, ρύζι νυχάκι και το αφήνω να βράσει μέχρι που θα έχει
μπουρμπουλήθρες μετά κάνω μπαλάκια μέτρια και τα ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα όμως σιγά σιγά για να μην πέσει
η θερμοκρασία του νερού τελειώνω και βάζω το καπάκι και να έχω και το νου μου για να μην φουσκώσει !
Περιμένω για να βράσει !
Για το αυγολέμονο γιαουρτιού
Σε ενα μπολ ρίχνουμε μέσα τ’ αυγά και τα χτυπαμε πολύ καλά! Ρίχνουμε μέσα 1 κουταλιά της σούπας με γιαούρτι στραγγιστό! Το ανακατευουμε πολύ καλά! Ρίχνω μέσα και χυμό από 3 λεμόνια και ξανά το ανακατευουμε και γίνεται σαν κρέμα
Μετά περνώ ζουμί από την κατσαρόλα και ρίχνω μέσα στο μπολ σιγά σιγά και το να κατέβουμε έβαλα 3 κουταλιές
της σούπας το μεγάλο κουτάλι
Αμέσως ρίχνουμε μέσα και το νισεστέ και το ανακατευουμε πολύ καλά
Αμέσως μετά το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και σε δευτερόλεπτο κλείνουμε την φωτιά!
Αυτή την σάλτσα με το γιαούρτι το κάνω για πρώτη φορά για να δοκιμάσω πως θα γίνει όμως είναι πάρα
πολύ ωραία!
Καλο μεσημέρι με υγεία!
Η Συνταγή είναι της κας Aferdita Vladi