Υλικά
1 κιλό κολοκύθα κίτρινη τριμμένη
1/2 φλιτζ ελαιόλαδο
2 αβγά
1/4 φλυτζ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
1/2 φλυτζ ζάχαρη
1/2 φλυτζ φρυγανια τριμμενη
1/2 φλυτζ σιμιγδαλι ψιλο
1 φλυτζανακι του καφέ μαύρες σταφίδες
1/2 φλυτζανάκι του καφέ ξανθές σταφίδες
1 φλυτζ καρύδια χοντροκομμένα
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
1 πρέζα γαρίφαλο σκόνη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη
1 σφηνάκι κονιακ
1 πακετο φύλλα κρούστας
Λίγο λάδι (μισό φλυτζ) για το αλειμμα των φύλλων
Λίγο βούτυρο για το αλειμμα του ταψιού και για να περιχυσουμε τα τελευταία φύλλα.
Για το σιροπιασμα:
2 1/2 φλυτζ ζαχαρη
2 φλυτζ νερο
Φλουδες λεμονιού και πορτοκαλιου
Χυμό από μισό λεμονι
Χυμό ενός πορτοκαλιου
Ξύσμα πορτοκαλιου
1 στικ κανέλας
Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
κανέλα σκόνη
Εκτέλεση
Κόβουμε σε κομμάτια ένα μέρος της κολοκύθας περίπου 1200 για να μείνει καθαρό 1 κιλό. Πλένουμε, καθαρίζουμε τις φλούδες, την τριβουμε σε τριφτη και την αφήνουμε να στραγγίσει σε ένα τρυπητο αποβραδις στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα, σε ένα μπολ βάζουμε το κολοκύθι στιμμένο καλά και προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.
Αλειφουμε ένα ταψί με βούτυρο. Στρώνουμε τα μισά φύλλα, ριχνουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
Χαράζουμε, καρφώνουμε αν θέλουμε γαρίφαλα για να μην μετακινηθούν τα φύλλα, ριχνουμε λιγο βούτυρο ζεστό, και καταβρεχουμε με λίγο νερο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 για 3/4 και το παρακολουθούμε.
Αφού εχουμε φτιάξει και το σιρόπι και έχει κρυώσει, σιροπιαζουμε αμέσως μόλις βγει η πίτα.
Σερβίρουμε.με άχνη ζαχαρη και κανέλα.
Η Συνταγή είναι της κας Eva Amit ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΟΥ🌺 live 🎥 με την Maria Kazdagli