Μια Θρακιώτικη Συνταγή για την Αγία Βαρβάρα: Ασουρές με Πλούσια Γεύση

Υλικά:

500 γραμμάρια σιτάρι
1 1/2 κούπες ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κύμινο
Κανέλα
Σταφίδες
Ξηρά φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα)
Ρόδι
Καρύδια και αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα, καβουρντισμένα και τριμμένα

❝Αυτό το παραδοσιακό γλυκό, με τις ρίζες του στη Μικρά Ασία και τη Θράκη, είναι μια έκρηξη γεύσεων και αρωμάτων

 Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το σιτάρι σε άφθονο νερό για τουλάχιστον 12 ώρες. Αλλάζουμε το νερό 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του μουλιάσματος.
Σουρώνουμε καλά το σιτάρι και το ξεπλένουμε μέχρι το νερό να γίνει διάφανο. Βάζουμε το σιτάρι σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Είναι σημαντικό να μην προσθέσουμε τη ζάχαρη από την αρχή, καθώς θα σκληρύνει το σιτάρι.
Όταν το σιτάρι μαλακώσει και αρχίσει να σπάει, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κύμινο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι το σιρόπι να δέσει ελαφρώς.
Σερβίρισμα: Αφαιρούμε το ασουρέ από τη φωτιά και το σερβίρουμε ζεστό σε μπολ. Πασπαλίζουμε με κανέλα, προσθέτουμε σταφίδες, ξερά φρούτα, ρόδι και τους τριμμένους ξηρούς καρπούς.

Η Συνταγή είναι της κας Maria Vrouzou