Σερβίρει 4 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα 20 λεπτά (ή λίγο περισσότερο, ανάλογα με το μέγεθος του κυδωνιού)
Υλικά
2 κυδώνια μεσαίου μεγέθους
150γρ. / ¾ φλιτζάνια ζάχαρη (ή 20 – 30 γρ. Περισσότερο, αν προτιμάτε γλυκότερο)
6 γαρύφαλα
2 φλιτζάνια νερό
30 ml / 2 κουταλιές της σούπας. χυμό λεμονιού
30 ml / 2 κουταλιές της σούπας. κανέλα
Σαντιγύ – Παγωτό καιμάκι για το σερβίρισμα
Τρύψτε φιστίκια ή καρύδια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις κυδώνι στο μισό, από πάνω προς τα κάτω. Βγάλτε τον πυρήνα και φυλάξτε τους σπόρους στην άκρη.
Ξεφλουδίστε τα κυδώνια και βάλτε τα στην άκρη.
Τρίψτε τα αποφλοιωμένα μισά κυδώνια με το χυμό λεμονιού που θα βοηθήσει να μην μαυρίσει το χρώμα.
Απλώστε τις φλούδες του κυδωνιού ως ένα στρώμα σε ένα σκεύος αρκετά φαρδύ για να απλώσετε τα 4 μισά κυδώνια από πάνω.
Τοποθετήστε τα μισά κυδώνια με τρόπο ώστε η κοίλη πλευρά να βλέπει προς τα πάνω.
Ρίξτε την ζάχαρη ομοιόμορφα πάνω από τα μισά κυδώνια και ριξτε τους σπόρους κυδωνιών, τα γαρύφαλα και το νερό.
Βράστε μέχρι να πάρει μία βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε τη θερμότητα και σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήνετε για περίπου 40 λεπτά.
Ελέγξτε τα κυδώνια και ανασηκώστε τα μισά ήπια στην άλλη πλευρά.
Τα κυδώνια θα αρχίσουν να παίρνουν ένα ρόδινο, σκοτεινό ροζ χρώμα και το σιρόπι θα αρχίσει να πυκνώνει και να καραμελοποιείται.
Ρίξτε την κανέλα , σκεπάστε και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 40 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτούν τα φρούτα (μπορεί να χρειαστείτε λίγο περισσότερο ή λιγότερο χρόνο μαγειρέματος ανάλογα με το μέγεθος του κυδωνιού), σβήστε τη φωτιά.
Τώρα θα πάρουν ένα πλουσιότερο σκούρο ρόδινο ροζ χρώμα και κάποια καραμελοποίηση.
Αφήστε τα μαγειρεμένα κυδώνια να κρυώσουν στην κατσαρόλα.
Το σιρόπι θα πήξει ακόμα περισσότερο και το χρώμα θα γίνει πιο σκούρο, χάρη στους σπόρους που λειτουργούν ως φυσικός πυκνωτής.
Μόλις κρυώσει, τοποθετήστε τα μισά των κυδωνιών σε ένα πιατάκι σερβιρίσματος με μία μπάλα παγωτό ή έτοιμη σαντυγί.
Μπορείτε να πασπαλίζετε και να σερβίρετε μερικά φιστίκια ή καρύδια.