Αυτή η αναλυτική συνταγή για γλυκό σύκο είναι για εσάς! Μπορεί να χρειαστεί λίγη υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα αρωματικό και μελωμένο γλυκό
Εγω το εκανα χωρις ασβεστη και γαλαζοπετρα αλλα με ξινο.

Υλικα :

2 κιλα συκα.
2 κιλα ζαχαρη
4 κ.σ.γλυκοζη
10 καρφακια γαρυφαλλο.
1 καψιυλα βανιλια.
6 ποτηρια νερο.
1 σακουλακι ξινο.
1 λεμονι

Εκτέλεση

Αφου μαζεψα τα συκα (καλο ειναι να φορατε γαντια )τα επλυνα καλα.Με ενα μαχαιρι εκοψα το κοτσανι και απο κατω το μαυρουλακι που εχει.
Τα εβαλα σε μια λεκανιτσα με νερο κρυο οπου δυελυσα το ξινο.Τα σκεπασα εβαλα ξαι βαρος απο επανω και τα αφησα 5 ωρες.
Κατοπιν τα ξεπλυνα και τα ζεματισα 3 φορες απ 5 λεπτα απο την εναρξη του βρασμου.
Τα αφησα λιγο να κρυωσουν και με ενα ξυλακι για σουτβλακι τα τρυπισα περα ως περα τα ζουλιξα προσεκτικα ωστε να φυγουν τα υγρα.
Σε μια βαθια κατσαρολα εβαλα το νερο+ζαχαρη+βανηλια +γαρυφαλλα +γλυκοζη μολις αρχισε να βραζει εριξα τα συκα μου.Τα εβρασα για 1 ωρα σε μετρια φωτια.Κατεβασα και τα αφησα ολη την νυχτα.Την επομενη τα εβρασα σε χαμηλη φωτια μεχρι να δεσει το σιροπι.Κατεβασα απο την φωτια εστηψα 1 λεμονι και το αφησα να κρυωσει καλα.Το εβαλα στα βαζα και ετοιμο.
Τραγανο και αρωματικο ..

Καλο απογεμα.

H Συνταγή είναι της κας Μαρινα Μισαηλιδου