Μια απλή συνταγή με λίγα υλικά για να φτιάξετε ένα υπέροχο Γλυκό του κουταλιού κεράσι τραγανό χωρίς ασβέστη που θα σας μαγέψει με την δροσερή του γεύση και την τραγανή υφή του κερασιού. Ιδανικό για να το απολαύσετε σκέτο, με παγωτό ή με το καφέ σας

Υλικά

2 κιλά κεράσια πετροκέρασα, μεγάλα και τραγανά
1 1/2 κιλό ζάχαρη
Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
Αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσάνια.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια με μια φουρκέτα πάνω από ένα ταψάκι, για να στάζει ο χυμός τους.  Αν χρησιμοποιήσετε ειδικό εργαλείο, προσέξτε να μην τραυματίσετε τα κεράσια.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα στρώνουμε τα κεράσια εναλλάξ με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το χυμό που έβγαλαν κατά τον καθαρισμό, ανακατεύουμε απαλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να μείνει όλο το βράδυ.

Την επόμενη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και δυναμώνουμε σιγά σιγά. Όταν αρχίσει να βράζει, ανακατεύουμε προσεκτικά και αφαιρούμε τον αφρό.
Βράζουμε για 10 λεπτά, μετά αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε ξανά για 24 ώρες. (Σκεπάζουμε με πετσέτα, όχι με καπάκι.)

Την επόμενη μέρα, βγάζουμε τα κεράσια με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και ξεκινάμε να δένουμε το σιρόπι. Αυτό το κόλπο βοηθά να διατηρηθούν τραγανά τα κεράσια. Αν τα βράσουμε πολύ, θα φτιάξουμε μαρμελάδα.

Μόλις το σιρόπι δέσει καλά (έλεγχος με θερμόμετρο στους 104 βαθμούς), ρίχνουμε ξανά τα κεράσια στην κατσαρόλα, μαζί με τα αμύγδαλα (αν θέλουμε) και το χυμό λεμονιού.
Μόλις πάρει μια δυνατή βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακινούμε την κατσαρόλα για περίπου μισή ώρα, σε διαστήματα. Αυτό το μυστικό από τη μητέρα μου, βοηθά τα κεράσια να ρουφήξουν το σιρόπι και να φουσκώσουν.
Ρίχνουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε τα βάζα σε δροσερό μέρος.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γλυκό του κουταλιού κουμ κουάτ

Γλυκό του κουταλιού κουμ κουάτ

Υλικά

Για το κουμ κουάτ γλυκό κουταλιού

1 kg κουμ κουάτ
1 kg ζάχαρη
2½ φλ. νερό
1/2 λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση

Διαλέγουμε σφιχτά φρούτα χωρίς χτυπήματα, όχι πολύ ώριμα και όλα πρέπει να είναι ισομεγέθη.
Τα πλένουμε.
Τα ζεματάμε 3 φορές σε νερό που βράζει, από 3′-4′ λεπτά την κάθε φορά.
Κάθε φορά αλλάζουμε το νερό ώστε να ξεπικρίσουν.
Αν θέλετε να ξεπικρίσουν περισσότερο, αφού τα ζεματίσετε, μπορείτε να τα αφήσετε μία ολόκληρη νύχτα σε σκεύος με κρύο νερό, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές κατά τη διάρκεια.
Με ένα ξύλο για σουβλάκι τρυπάμε από πάνω ως κάτω κάθε κουμ κουάτ.
Το τρύπημα των κουμκουάτ πρέπει να γίνει μετά το ζεμάτισμα και ποτέ πριν.
Τα ζουλάμε ένα ένα στη χούφτα μας ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.
Τα βάζουμε πάνω σε καθαρή πετσέτα να στραγγίσουν καλά. Είναι καλύτερα να τα αφήσετε πάνω στην απορροφητική πετσέτα μερικές ώρες.

Δείτε την συνέχεια της συνταγής εδώ

Η Εκτέλεση της συνταγής είναι της κας Rena Babatsi

 

Προηγούμενο άρθροΚέικ λεμονιού με κρέμα καρύδας
Επόμενο άρθροΜπεκρή μεζέ, με ψαρονέφρι!!👌