Υλικά:

500 γραμμάρια ξηρό γάλα σε σκόνη
5-6 κουταλιές της σούπας κακάο (προσαρμόστε ανάλογα με πόσο έντονη σοκολάτα θέλετε)
250 γραμμάρια μαλακωμένο βούτυρο
1 φλιτζάνι νερό
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4-5 συσκευασίες μπισκότα τσαγιού (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλο είδος μπισκότου, όπως π.χ. Digestive)
Προαιρετικά: τριμμένα καρύδια, σταφίδες ή άλλα ξηρούς καρπούς για γαρνιτούρα

για το γλασο
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύα
1/2 φλιτζάνι συμπυκνωμένο βρασμένο γάλα (dulce de leche)
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προετοιμασία της σοκολατένιας κρέμας:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε καλά το ξηρό γάλα, το κακάο και τη ζάχαρη για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσετε ένα μείγμα απαλό και ομοιόμορφο.
Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το νερό μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς.
Συνδυάστε το κρύο σιρόπι με το μείγμα του βουτύρου και του κακάου, ανακατεύοντας καλά μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα.

Επιλέξτε ένα σκεύος που να χωράει το κέικ σας και στρώστε το με μεμβράνη τροφίμων για ευκολότερο ξεφορμάρισμα.
Τοποθετήστε μια στρώση μπισκότα στον πάτο του σκεύους.
Απλώστε μια στρώση από τη σοκολατένια κρέμα πάνω από τα μπισκότα.
Επαναλάβετε τις στρώσεις με μπισκότα και κρέμα μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά σας, φροντίζοντας το τελευταίο στρώμα να είναι από κρέμα.

Καλύψτε το κέικ με μεμβράνη τροφίμων και τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα, ώστε να σφίξει καλά.

για το γλασσο
Χτυπήστε την κρύα κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ με μίξερ χειρός ή stand mixer μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
Προσθέστε το συμπυκνωμένο βρασμένο γάλα λιγο λιγο και την βανίλια (αν χρησιμοποιείτε) και χτυπήστε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει λείο και κρεμώδες.
Χρησιμοποιήστε το γλάσο αμέσως για να καλύψετε το γλυκό μπορείτε να γαρνίρετε το κέικ με τριμμένα καρύδια, σταφίδες ή άλλα ξηρούς καρπούς.

ΠΗΓΗ