Υλικά:
2 αυγά
220 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμάρια ζάχαρη
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλια
50 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
100 ml ηλιέλαιο
150 γραμμάρια ροδάκινα κομπόστα (στραγγισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες)
100 ml γάλα
1 φακελάκι (12 γραμμάρια) μπέικιν πάουντερ
Για την επικάλυψη:
50 γραμμάρια βούτυρο κρύο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
50 γραμμάρια ζάχαρη
20 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, σπάω τα αυγά και ρίχνω τα 100 γραμμάρια ζάχαρη και τη βανίλια. Τα χτυπάω με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίχνω στο μείγμα των αυγών το ηλιέλαιο και το γάλα και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω τα 200 γραμμάρια αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Τα κοσκινίζω μέσα στο μείγμα των αυγών και χτυπάω με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σε μια φόρμα για κέικ διαμέτρου περίπου 28 εκατοστών, στρώνω λαδόκολλα και αδειάζω μέσα το μείγμα. Το στρώνω ομοιόμορφα.
Κόβω τα ροδάκινα σε λεπτές φέτες και τα τοποθετώ πάνω από το μείγμα στη φόρμα, δημιουργώντας ένα σχέδιο σαν ήλιο.
Σε ένα μικρό μπολ, βάζω το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, τα 50 γραμμάρια ζάχαρη και τα 20 γραμμάρια αλεύρι. Τα τρίβω με τα δάχτυλά μου μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα.
Πασπαλίζω όλη την επιφάνεια της τούρτας με αυτά τα ψίχουλα.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνω την τούρτα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να είναι έτοιμη (να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα αν την μπήξω στο κέντρο).
Αφήνω την τούρτα να κρυώσει λίγο στη φόρμα και μετά την βγάζω σε μια πιατέλα. Αν θέλω, την πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.
Έτοιμη για σερβίρισμα!
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα φρούτα κομπόστα αντί για ροδάκινα, όπως βερίκοκα ή αχλάδια.
Αν δεν έχετε κομπόστα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα φρούτα κομμένα σε λεπτές φέτες. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος ψησίματος.
Μην παραψήσετε την τούρτα, γιατί θα στεγνώσει.