Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Αυτό το φαγητό είναι μια ιεροτελεστία στον Έβρο, και πραγματικά αξίζει τον κόπο, γιατί το αποτέλεσμα είναι απλά θεϊκό.
Είναι ένα φαγητό που σε ζεσταίνει, σε χορταίνει και σε κάνει να νιώθεις… Ελλάδα!
Εγώ το φτιάχνω πάντα με πολλή αγάπη και χαίρομαι να βλέπω τους δικούς μου να το απολαμβάνουν. Πάμε να δούμε πώς το κάνω, με προβατίνα και τις “μπούκες” του ψωμιού!
Εβρίτικο Κουρμπάνι: Προβατίνα με Μπούκες!

Παραδοσιακό Εβρίτικο Κουρμπάνι με προβατίνα και αφράτες "μπούκες" ψωμιού. Μια αυθεντική συνταγή με πλούσια γεύση και αρώματα, ιδανική για το οικογενειακό τραπέζι.
Prep Time
35 minutes
Cook Time
3 hours
Additional Time
10 minutes
Total Time
3 hours 45 minutes
Ingredients
- 1 χεράκι προβατίνας (περίπου 2,5 κιλά), σπασμένο σε μεγάλα κομμάτια
- Χοντρό αλάτι για τρίψιμο
- 100 γραμμάρια αγνό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το ένα για το κρέας, το άλλο για τις μπούκες)
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο (για το κρέας)
- 1 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο (το μισό για το κρέας, το ένα για τις μπούκες)
- Αλάτι & μαύρο πιπέρι
- 2 μεγάλα ποτήρια νερό (περίπου 400-500 ml)
- 1 κιλό ψωμί προζυμένιο (καλύτερα μπαγιάτικο), κομμένο σε μεγάλες "μπούκες" (κομμάτια)
- 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
- 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
Instructions
┊◌🍳┊◌🥄┊◌🔪┊◌🥣┊
- Ένα χεράκι προβατίνας, σπασμένο σε μεγάλα κομμάτια, τρίβεται με χοντρό αλάτι και ξεπλένεται καλά. Σε ένα μεγάλο, βαθύ ταψί ψιλοκόβουμε φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο και δυόσμο. Αλοίφουμε το κρέας με αγνό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε στο ταψί, πάνω από τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε νερό και σκεπάζουμε το ταψί πολύ καλά με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. Σε προθερμασμένο φούρνο, στους εκατόν εβδομήντα πέντε βαθμούς, ψήνουμε για τρεις ώρες.
- Ταυτόχρονα, κόβουμε ένα ψωμί προζυμένιο, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, σε κομμάτια, σε "μπούκες" όπως λέμε. Σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και δυόσμο. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε πάπρικα και φρέσκο γάλα πλήρες. Μόλις ζεσταθεί καλά, αλλά προτού βράσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφαιρούμε το κρέας σε μια πιατέλα και αδειάζουμε όλο το ζωμό του μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα και τα κρεμμυδάκια, ό,τι έχει μείνει στο ταψί. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για δέκα λεπτά.
Στρώνουμε στο ταψί τις μπούκες ψωμιού, αλατοπιπερώνουμε και με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο-λίγο το μείγμα της κατσαρόλας. - Ανακατεύουμε προσεχτικά για να νοτίσουν καλά απ' όλες τις πλευρές. Τα ψήνουμε για είκοσι πέντε λεπτά στους εκατόν εβδομήντα πέντε βαθμούς, ανακατεύοντάς τα μία-δύο φορές για να πάρουν χρώμα απ' όλες τις πλευρές.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε το κρέας και τα ψήνουμε μαζί για άλλα δέκα λεπτά. Σερβίρεται ζεστό, φίλοι μου, με ένα καλό πρόβειο γιαούρτι. Μπελαλίδικο, αλλά αξίζει! Η Συνταγή είναι της Φίλης Ελινα Σκλαβου