Υλικά:
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
200 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
6 κρόκους αυγών
100 γραμμάρια κορν φλάουρ
100 γραμμάρια βούτυρο
Για τη σαντιγί:
500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
1 βανίλια
50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Για το σιρόπι:
500 γραμμάρια νερό
600 γραμμάρια ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Φλούδα από 1 λεμόνι
Για το κανταΐφι:
500 γραμμάρια κανταΐφι
150 γραμμάρια βούτυρο
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζουμε την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 900 γραμμάρια γάλα και 100 γραμμάρια ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους 6 κρόκους με τα 100 γραμμάρια ζάχαρης μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε 100 γραμμάρια κρύο γάλα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μόλις το γάλα στην κατσαρόλα ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη, ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της, και την αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
2. Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, το μέλι και τη φλούδα λεμονιού.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
3. Ψήνουμε το κανταΐφι:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί.
Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας και το βουτυρώνουμε καλά.
Τοποθετούμε το κανταΐφι στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να ροδίσει καλά.
Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά, ώστε να απορροφήσει τυχόν υγρά.
4. Συναρμολογούμε το εκμέκ:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να γίνει σαντιγί.
Στρώνουμε το κανταΐφι σε ένα ταψί ή πιατέλα.
Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από το κανταΐφι.
Τέλος, καλύπτουμε με τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με κανέλα ή τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
5. Σερβίρουμε:
Αφήνουμε το εκμέκ στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ώστε να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθούν οι γεύσεις.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!
H συνταγή/φωτό είναι τηε κας ΧΑΡΑ ΜΑΝΙΟΠΟΥΛΟΥ