Πως φτιάχνουμε ελιές τσακιστές
Περίπου τον μήνα Οκτώβριο μαζεύτετε ή αγοράζετε ελιές άγουρες (πράσινες).
Με τη βοήθεια μιας πέτρας τις τσακίζετε, σπάτε δηλαδή την σάρκα τους και τις βάζετε σε δοχείο μέσα σε νερό.
Τις αφήνετε 4 – 5 μέρες αλλάζοντας το νερό τους καθημερινά, ίσως και δυο φορές την ημέρα για να “ξεπικρίσουν”.
Στη συνέχεια ρίχνετε στο δοχείο “άλμη” (νερό με μπόλικο αλάτι) και σε δυο τρεις μέρες είναι έτοιμες για φάγωμα…
Μικρά μυστικά
Για να ελέγξετε την ποσότητα αλατιού ρίξτε στο δοχείο που έχει τις ελιές με την άλμη ένα αυγό. Αν αυτό επιπλέει και η επιφάνεια του που ξεχωρίζει έξω από το νερό είναι περίπου ίση με την επιφάνεια ενός τάλιρου τότε τα έχετε καταφέρει τέλεια.
Ομως οι τσακιστές ελιές επειδή έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ και αλμυρίζουν γρήγορα, χρειάζονται “άλμη” με πολύ λιγότερη περιεκτικότητα σε αλάτι απ’ αυτή που προαναφέρθηκε. Ετσι αραιώστε το προηγούμενο διάλυμα.
Η Συνταγή είναι από την σελίδα Η Λεσβος μας