Eίναι απλό στην παρασκευή του και ιδανικό για κάθε στιγμη. Ελιωτή Κέικ σε Φόρμα  παρασκευάζεται με νόστιμα και φυσικά συστατικά όπως ελιές, κρεμμύδι, κόλιανδρο και μέντα. Έχει πραγματικά νόστιμη γεύση και μυρίζει καταπληκτικά. Την Ελιωτή μπορείτε να το απολαύσετε με πολλούς τρόπους – ζεστό ή κρύο, ως νόστιμο ορεκτικό, ως νόστιμο κυρίως πιάτο ή ως νόστιμο συνοδευτικό. Δεν θα ξεχάσετε πόσο ωραία γεύση!

Υλικά:

4 φλιτζάνια αλεύρι χωριάτικο
1 φλιτζάνι λάδι (ελαιόλαδο ή μισό-μισό)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 δέσμη κόλιανδρο ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια μαύρες ελιές
1 κουταλάκι δυόσμο ξηρό
1/2 κουταλάκι κανέλα
4 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πόουντερ
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 1/2 κονσέρβες Seven Up αντί για νερό (δεν βάζουμε καθόλου νερό)
Αλάτι
Λίγο ελαιόλαδο για πάνω πριν το ψήσιμο
Σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Λαδώστε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πόουντερ, τη δυόσμο και την κανέλα.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε το λάδι με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε τις ελιές, τον κόλιανδρο και τον χυμό πορτοκαλιού στο μείγμα με τα κρεμμύδια και ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε σιγά σιγά τα υγρά υλικά στα στερεά, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.
Ρίξτε τη ζύμη στη λαδωμένη φόρμα και ρίξτε λίγο Seven Up μέχρι να φτάσει η στάθμη στο μισό της φόρμας.
Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με σουσάμι (αν θέλετε).
Ψήστε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά το κέικ.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει λίγο πριν το ξεφορμάρετε.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στο κέικ, όπως τριμμένη φέτα, ψιλοκομμένες ντομάτες ή καρότο.
Αντί για Seven Up, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθρακούχο νερό ή σόδα.
Φροντίστε να ψιλοκόψετε καλά τα κρεμμύδια και τον κόλιανδρο για να ενσωματωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει καλά πριν το σερβίρετε.
Καλή όρεξη!

Η Συνταγή είναι της κας Ειρήνη Μιχαήλ

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κέικ σοκολάτας με κρέμα τυριού και γλάσο πορτοκαλιού

κέικ σοκολάτας με κρέμα τυριού και γλάσο πορτοκαλιού

Αυτό το κέικ σοκολάτας με κρέμα τυριού και γλάσο πορτοκαλιού είναι ό,τι πιο νόστιμο έχω δοκιμάσει ποτέ! Το κέικ είναι αφράτο και ζουμερό, με πλούσια σοκολατένια γεύση που λιώνει στο στόμα. Η κρέμα τυριού προσθέτει μια δροσερή και κρεμώδη υφή, ενώ το γλάσο πορτοκαλιού δίνει μια ξινή και δροσιστική πινελιά που ισορροπεί τέλεια τη γλυκύτητα του κέικ.

Αν είναι δυνατόν, μαγειρέψτε σε αποσπώμενη φόρμα. Γιατί μπορείτε εύκολα και ομοιόμορφα να απλώσετε την κρέμα τυριού και το γλάσο.

Υλικά για μια φόρμα 25*35 εκ.

Αυγά – 7, μια πρέζα αλάτι
Ζάχαρη – 140 g
Ηλιέλαιο – 100 ml
Αλεύρι – 120 g
Σκόνη κακάο – 30 g
Μπέικιν πάουντερ – 12 g

Για το τυρί κρέμα:
Τυρί cottage – 800 g
Ζάχαρη άχνη – 200 g + βανιλινη – 20 g
Βούτυρο – 200 g
Ξύσμα από ένα λεμόνι

Για το γλασο πορτοκάλι :
2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου με άρωμα πορτοκάλι
1300 ml φρεσκοστιμένο χυμό πορτοκάλι
6 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το κέικ:

Προσθέστε μια πρέζα αλάτι στα αυγά και αρχίστε να χτυπάτε.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη σε δύο στάδια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε λάδι σε μια λεπτή ροή, χτυπώντας συνεχώς τη μάζα.
Προσθέστε κοσκινισμένο αλεύρι με κακάο και μπέικιν πάουντερ σε διάφορα στάδια.
Ανακατεύουμε με σπάτουλα ή μίξερ (σε χαμηλές στροφές). Μεταφέρουμε την έτοιμη ζύμη σε φόρμα,
ισιώνουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, περ. 20 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού:
Τρίβουμε το τυρί σε ένα σουρωτήρι ή το χτυπάμε με ένα μπλέντερ.
Προσθέστε τo ξύσμα λεμονιού, το χτυπημένο βούτυρο, βανιλινη με την ζάχαρη άχνη.
Χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αφαιρέστε την πάνω κρούστα από το κέικ σοκολάτας. Απλώνουμε την κρέμα και την ισοπεδώνουμε. Το βάζουμε στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε το γλάσο:
Στίβουμε τα πορτοκάλια για να ετοιμάσουμε την κρέμα πορτοκαλιού. Αδειάζουμε το χυμό (περασμένο από σουρωτήρι) σε μια κατσαρόλα μαζί με το περιεγχόμενο των φακέλων και τη ζάχαρη και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά .
Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να διαλυθούν τα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δούμε το μίγμα να ζεσταίνεται και να αρχίσει να πήζει. Ανακατεύουμε διαρκώς και όταν η κρέμα “δέσει” αποσύρουμε αμέσως απο την εστία! (δεν την αδειάζουμε αμέσως στο γλυκό αλλά την ανακατεύουμε από καιρού σε καιρό για να μην κάνει πέτσα).

Βγαζουμε το γλυκο απο το ψυγειο και οταν έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κι έχει σταθεροποιηθεί , με προσοχή αδειάζουμε λίγη-λίγη την κρέμα πορτοκαλιού από πάνω. Απλώνεται και στρώνει τέλεια από μόνη της , δε χρειάζεται βοήθεια με σπάτουλα.
Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει (καλύτερα για μια νύχτα) , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!

Η Συνταγή είναι της Erika Oszuszki

Προηγούμενο άρθροΓαλατόπιτα χωρίς φύλλο…λιώνει στο στόμα
Επόμενο άρθροΣαρδέλες με κρεμμύδια στον φούρνο…είναι γλύκισμα