Ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ

Διαφήμιση

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

2 φύλλα έτοιμης κατεψυγμένης ζύμης (σφολιάτα)
Ένα ταψί Pyrex 23×35 cm
Λίγο λάδι για το κάτω μέρος του ταψιού
Γέμιση:
225 γρ. φέτας
100 γρ. Τριμμένο τυρί Graviera (εναλλακτική: παρμεζάνα)
150 γρ. Καπνιστό ζαμπόν ή οποιοδήποτε ζαμπόν που προτιμάτε
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:
40 γρ. ή 1/3 φλιτζάνι αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη
300 ml ή 1,25 φλιτζάνιου φρέσκο ​​ζεστό γάλα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. αποξηραμένη μέντα
1Egg

ΜΕΘΟΔΟΣ:

Κάντε τη σάλτσα μπεσαμέλ:
Ξεκινήστε κάνοντας μια παχιά σάλτσα μπεσαμέλ για τη γέμιση σας.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, θερμαίνετε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
σε μεσαία χαμηλή θερμότητα, μέχρι να λειώσει εντελώς.
Προσθέστε 1/3 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να μαλακώσει.
Βράστε μέχρι το μείγμα να γίνει ανοιχτόχρωμο χρυσό.
Χαμηλώστε τη φωτιά.

Ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ1
Προσθέστε σιγά-σιγά το φρέσκο ​​ζεστό γάλα στο μείγμα βουτύρου και μαγειρέψτε για περίπου 5 ‘,
ανακατεύοντας συνεχώς αρκετά δυνατά μέχρι η μπεσαμέλ να γίνει μια λεία πάστα.
Στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά.
Ρίξτε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 1 κουταλάκι αποξηραμένη μέντα (τριβετε στην παλάμη σας
για να απελευθερώσει τα αρώματά της). Ανακατέψτε καλά και αφήστε το να κρυώσει.

Διαφήμιση

Κάντε το μίγμα φέτα-ζαμπόν:
Τρίψτε την φέτα και τοποθετήστε την σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέστε τριμμένο τυρί γραβιέρας (ή κεφαλοτύρι, παρμεζάνα).
Σε μια επιφάνεια κοπής, κόψτε το ζαμπόν σε τετράγωνα.
Συνδυάστε καλά τα κομμάτια του ζαμπόν στο μείγμα με το κουτάλι σας.
Ρίξτε το μείγμα φέτα-ζαμπόν στη σάλτσα μπεσαμέλ μαζί με ένα αυγό και ανακατέψτε καλά!
Κάντε την πίτα:
 Ξεπαγώστε 2 φύλλα έτοιμης κατεψυγμένης ζύμης.
Χρησιμοποιήστε ένα Pyrex 23×35 cm.

Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, λαδώστε καλά στο κάτω μέρος και τις πλευρές του πυρεξ.
Τοποθετήστε ένα φύλλο στην βάση του πυρέξ.
Ρίξτε το μείγμα φέτα-ζαμπόν πάνω από τα στρώματα της ζύμης με το κουτάλι σας.

Σκεπάστε με το άλλο φύλλο της σφολιάτας
Διπλώστε στα άκρα. Χαράξτε με ένα κοφτερό μαχαίρι, για να βοηθήσετε στην
απελευθέρωση του ατμού.
Χρησιμοποιώντας ένα μικρό πιρούνι, πατήστε τις άκρες για να κλεισουν και να
συγκρατήσουν την γέμιση.

Ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ1
Ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ

Προαιρετικά: Πασπαλίστε μερικούς κόκους μαύρου σουσάμιου στο πάνω μέρος της πίτας.
Πασπαλίστε λίγο νερό για να αποφύγετε το υπερβολικό φούσκωμα της ζύμης
και να την διατηρήσετε υγρή.
Οδηγίες ψησίματος:
Ψήστε την πίτα τυριού-ζαμπόν σε ένα προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς
για 45′-50 ‘ή έως ότου η πίτα είναι τραγανή και επίσης στην κάτω πλευρά
(γι’ αυτό χρειαζόμαστε Pyrex)!
Η τυρόπιτα είναι τώρα έτοιμη. Κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια για να σερβίρετε
Μπορεί να καταναλωθεί ζεστή ή κρύα

Διαφήμιση

Δείτε Επίσης

Διαφήμιση