Μελιτζάνα γεμιστή με λαχανικά και σάλτσα

Μπορείτε κάποια μπαχαρικά να τα αφαιρέσετε κατα την κρίση σας

Εκτέλεση

2 μελιτζάνες (κόβουμε στη μέση, καθαρίζουμε και κρατάμε το εσωτερικό για τη γέμιση παρακάτω)
1 φλιτζάνι κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μεγάλη πιπεριά ψιλοκομμένη
Δύο φλιτζάνια κατεψυγμένα ή φρέσκα μπιζέλια
Ένα φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ένα φλιτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο
Ένα φλιτζάνι μανιτάρια πορτσίνι ψιλοκομμένα
Δύο φλιτζάνια μελιτζάνα ψιλοκομμένη, από αυτές που ετοιμάσατε για γέμιση
2 φλιτζάνια ρύζι Χρησιμοποίησα μεταποιημένο ρύζι, αλλά οποιοδήποτε ρύζι θα κάνει
1/2 φλιτζάνι φακές (μουλιάζουμε για 4 ώρες και μετά στραγγίζουμε το υγρό)
1/2 φλιτζάνι πράσινες ελιές ψιλοκομμένες
Κουταλάκι του γλυκού αλάτι
κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​σκόρδο ψιλοκομμένο
κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
Κουταλάκι καγιέν
κουταλάκι του γλυκού κύμινο
κουταλιά της σούπας κουρκουμά
κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο (προαιρετικά)
Ένα φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
Ένα φλιτζάνι ζωμό της επιλογής σας (εγώ χρησιμοποιώ ζωμό λαχανικών)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σέλινο
1 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
Ανακατεύουμε καλά αφήνουμε να σταθεί

Σάλτσα
¼ φλιτζάνι πλήρες γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού αποσταγμένο λευκό ξύδι
1 φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο φρέσκο ​​ή σκόνη, χρησιμοποιώ φρέσκο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Σοτάρετε όλα τα λαχανικά για 20 λεπτά. Προσθέστε όλα τα μπαχαρικά. Αφήστε να κρυώσει. Αφού κρυώσει προσθέτουμε
το ρύζι και τις φακές να ξεκουραστούν μέχρι να γεμίσουν.
Όταν γεμίσουν οι μελιτζάνες ρίχνουμε 1/4 φλιτζάνι ντομάτα και ρίχνουμε το ζωμό πάνω από κάθε μελιτζάνα.
Στη συνέχεια, τοποθετήστε τις μελιτζάνες σε ένα μεγάλο ταψί.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να ψηθεί το ρύζι και οι φακές, περίπου μιάμιση ώρα.

Σάλτσα
Χτυπήστε το γάλα και το ξύδι μαζί σε ένα μικρό μπολ και αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε την παχύρρευστη κρέμα σε ένα βάζο και μετά προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος και ξιδιού, σκόρδο και αλάτι.
Ανακατέψτε καλά να ενωθούν και, στη συνέχεια, καλύψτε το βάζο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καπάκι ή μια πετσέτα κουζίνας που στερεώνεται με ένα λαστιχάκι).
Αφήστε την κρέμα να σταθεί για τουλάχιστον 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή έως και 48 ώρες.
Αυτό θα δώσει χρόνο στα βακτήρια γαλακτικού οξέος να ζυμώσουν, να πήξουν και να ξινίσουν την κρέμα.
Η οξύτητα του μείγματος θα αποτρέψει την αλλοίωση του γαλακτοκομικού. Ψύξτε πριν το σερβίρισμα.

Σερβίρουμε γαρνιροντας με την σάλτσα