Αυτή η παραδοσιακή λαμπροκοθλούρα είναι ιδανική για το πασχαλινό τραπέζι. Με πλούσια υφή και γεύση, φτιάχνεται με αγάπη και προζύμι, δίνοντάς της μια μοναδική νοστιμιά. Ακολουθήστε τη συνταγή βήμα προς βήμα για ένα τέλειο αποτέλεσμα!

Υλικά:

Για το προζύμι (από το βράδυ):
½ ποτήρι χλιαρό νερό
1 ποτήρι κίτρινο αλεύρι
+ προζυμι

Για τη ζύμη:

3 ποτήρια χλιαρό νερό
1 φλιτζάνι αναπιασμένο προζύμι (από το προηγούμενο βράδυ)
3 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
~1 κιλό κίτρινο σκληρό αλεύρι (όσο χρειαστεί)

Για το φινίρισμα:
Λίγο νερό + 1 κ.σ. ζάχαρη (για το πέρασμα πριν το ψήσιμο)
Σουσάμι ή άλλη γαρνιτούρα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

1. Προετοιμασία του προζύμιου (από το βράδυ):
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το μισό ποτήρι χλιαρό νερό με το ποτήρι αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί ένας απαλός χυλός.

Καλύψτε με ένα καθαρό πανί και αφήστε το σε ζεστό μέρος (π.χ. κουζίνα) όλη τη νύχτα. Το προζύμι θα είναι έτοιμο την επόμενη μέρα όταν φουσκώσει και δείχνει φυσαλίδες.

2. Ζύμωμα (την επόμενη μέρα):
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τα 3 ποτήρια χλιαρό νερό, το αναπιασμένο προζύμι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατέυοντας μέχρι η ζύμη να αρχίσει να αποχωρίζεται από τα τοιχώματα του μπολ.
Ζυμώστε καλά με τα χέρια σας για 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική. Αν είναι πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
Καλύψτε τη ζύμη και αφήστε την να φουσκώσει για ~3 ώρες σε ζεστό μέρος.

3. Διαμόρφωση της κουλούρας:
Αφού φουσκώσει η ζύμη, απλώστε λίγο αλεύρι στον πάγκο και χωρίστε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.
Απλώστε κάθε κομμάτι σε ένα μακρύ, λεπτό φυτίλι (σαν χορδή).
Πλέξτε τα τρία φυτήλια μεταξύ τους, όπως θα κάνατε με ένα τσουρέκι.
Στολίστε το κέντρο της κουλούρας με ένα μικρό φιογκάκι από ζύμη (βλ. παρακάτω) ή με ένα κόκκινο πασχαλινό αυγό.

4. Φτιάχνοντας το φιογκάκι (εναλλακτική του κόκκινου αυγού):
Πάρτε μια μικρή μπάλα ζύμης και απλώστε την σε ένα λεπτό ορθογώνιο.

Διπλώστε τις άκρες προς το κέντρο και πιέστε για να κλείσει.
Τοποθετήστε το στη μέση της κουλούρας.

5. Τελική φούσκωμα και ψήσιμο:
Τοποθετήστε την κουλούρα σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Αφήστε να φουσκώσει για ~2 ώρες ακόμα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C (αέρα).
Αφαιρέστε προσεκτικά το ποτήρι από το κέντρο (αν το χρησιμοποιήσατε για στήριξη).
Αλείψτε την κουλούρα με το μείγμα νερού και ζάχαρης και πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήστε για ~40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Αφήστε να κρυώσει πριν την κόψετε.
Μπορείτε να τη φυλάξετε στην κατάψυξη και να τη βγάλετε το Μεγάλο Σάββατο για να στολίσει το πασχαλινό τραπέζι.

Καλό Πάσχα!
“Να γλεντήσετε με τους αγαπημένους σας και να θυμάστε όσους δεν είναι πια μαζί μας.”