Υλικά
¾ φλιτζάνι βούτυρο μαλακό
¾ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1-2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού προσαρμόστε στη γεύση
2 αυγά + 1 επιπλέον κρόκος αυγού που προορίζεται για την επάλειψη
3 φλιτζάνια απλό αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν
Μέθοδος
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175˚C
Ανακατέψτε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μπολ μίξης και κτυπήστε σε μέτρια υψηλή ταχύτητηα
μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδη.
Στη συνέχεια, πάρτε το ξύσμα του λεμονιού σας, και προσθέστε όσο θέλετε, ανάλογα με την έντονη γεύσης λεμονιού που θέλετε να έχετε. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας
Κατόπιν χτυπήστε ελαφρά χαμηλά μέχρι να συνδειαστούν οι γεύσεις.
Στη συνέχεια, προσθέστε δύο αυγά (ένα κάθε φορά) στο μείγμα, αναμειγνύοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Τώρα, προσθέστε το μπεικιν και 1 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατέψτε για λίγα λεπτά. Συνεχίστε να προσθέτετε λίγο περισσότερο αλεύρι κάθε φορά μέχρι να σχηματιστεί μία ωραία ζύμη.
Εσείς θέλετε μία ζύμη που να είναι μαλακή αλλά όχι να κολλάει στα χέρια πολύ.
Μεταφέρετε το μίγμα της ζύμης σε μια καθαρή, αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε με τα χέρια σας για λίγα λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι ομαλή και ομοιόμορφη. Στη συνέχεια, καλύψτε με
μία μεμβράνη και αφήστε το να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Για να κάνετε τα σχήματα της ζύμης, πάρτε μια μικρή χούφτα ζύμης και σχηματίστε σε μια μπάλα
με τα χέρια σας και στη συνέχεια πλάθετε σε μια λεπτή λωρίδα μήκους περίπου 12 cm x 1,5 cm.
Τυλίξτε σε πλεξούδες, κυλήστε σε σπείρες ή σχήματα “S”, ή να τα διαμορφώσετε σε οποιαδήποτε μορφή επιθυμεί η καρδιά σας!
Βουρτσίστε με το χτυπημένο κρόκο αυγού από πάνω ,στη συνέχεια τοποθετήστε το
σε ένα ταψί και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Coffee’s Koulourakia
Ingredients
¾ cup butter softened
¾ cup sugar
1 tsp vanilla extract
1-2 tbsp lemon zest adjust to taste
2 eggs + 1 extra egg yolk reserved for egg wash
3 cups plain flour
1 tsp baking powder
Method
Pop your butter and sugar into a mixing bowl and beat on medium high until smooth and creamy.
Next, grate in your fresh lemon zest, adding as much or as little as you like depending on the strength or subtlety of flavour you’re after. Add in the vanilla extract and sumac if you’re keen to try our Wandercooks version, or omit the spice if you prefer. Then beat on low briefly until the flavours are evenly mixed.
Then, add two eggs (one at a time) to the mixture, blending on low until they’re evenly incorporated.
Now, add the baking powder and 1 cup of flour and mix on low for a few minutes mixed through. Continue adding more flour a bit at a time until the dough is nicely formed. You’re aiming for dough that’s still soft but not too sticky.
Transfer the dough mixture over to a clean, floured surface and knead with your hands for a few mins until the dough is smooth and even. Then cover with cling film and let it rest for 20 mins.
To make your dough shapes, take a small handful of dough and form into a ball with your hands, then roll out into a thin strip around 15 cm long x 1.5 cm wide. Twist into braids, roll up into spirals or ‘S’ shapes, or form them into any shape your heart desires!
Brush with beaten egg yolk and top with any of the optional toppings you want to use, then place on a lined baking tray and bake in the oven for around 10-15 minutes until golden brown.
preheat your oven to 176˚C/350F
Credit: Lina Tsakmakis