Συστατικά
450 g μεσαίου μεγέθους λευκά αποξηραμένα φασόλια 
2/3 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
3 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (περίπου 3 φλιτζάνια)
3 καρότα μεσαίου μεγέθους
3 κομμάτια σέλινου ή 1 ½ φλιτζάνια ψιλοκομμένο άγριο σέλινο με φύλλα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένες ντομάτες “δαμάσκηνο” και τους χυμούς τους
2,5 εκ λωρίδες πορτοκαλί
2 φύλλα δάφνης
6 έως 8 φλιτζάνια νερό
Αλάτι και πιπέρι 
3 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξύδι
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό 

Τι μπορείτε να προσθέσετε:
1 ψιλοκομμένο κρέας λουκάνικου
½ φλιτζάνι ξερό καλαμπόκι
½ έως 1 φλυτζάνι μικρά ζυμαρικά, όπως τθ κουσκουσάκι ή μικρά αστέρια
Με τι την συνοδεύουμε:
6 έως 8 αλατισμένες σαρδέλες 
100 γρ ελληνική φέτα 

Οδηγίες
Βάλτε στο νερό τα φασόλια όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, ξεπλύνετε και στραγγίστε τα.
Ζεσταίνετε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μαγειρέψτε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 12 λεπτά. Ανακατέψτε το σκόρδο. Προσθέστε τα φασόλια και ανακατέψτε για να τα καλύψετε με το λάδι. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το ξύσμα πορτοκαλιού, φύλλα δάφνης και νερό. Αυξήστε τη φωτιά και βράστε. Μετά Μειώστε τη φωτιά χαμηλά και αφήστε τα φασόλια να σιγοβράσουν, για περίπου δύο ώρες ή έως ότου η σούπα πήξη και γίνει κρεμώδης και τα φασόλια και τα λαχανικά πολύ μαλακά.
(Εάν επιθυμείτε, περίπου στη μέση με το μαγείρεμα της σούπας φασολιών, προσθέστε είτε το ξηρό καλαμπόκι ή τα ζυμαρικά).
Περίπου 10 λεπτά πριν τα βγάλετε από την φωτιά, ρίξτε αλάτι και πιπέρι.
Εάν θέλετε, ​​χρησιμοποιώντας έναν μπλέντερ, κάντε πουρέ λίγη σούπα (περίπου 2 φλιτζάνια από ολόκληρη την κατσαρόλα), για να γίνει παχύτερη και πιο κρεμώδες. Προσθέστε το βαλσάμικο και ανακατεύετε στο μαϊντανό.
Μόλις αφαιρέσετε τη φασολάδα από τη φωτιά, ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σερβίρετε ζεστό, με μερικές σαρδέλες και λίγη φέτα πασπαλισμένη σε κάθε πιάτο ή στο πλάι.