Το Ιμάμ Μπαϊλντί είναι ένα φαγητό που λατρεύω! Είναι τόσο μελωμένο, γεμάτο γεύση και ιδανικό για όσους αγαπούν τα λαχανικά. Σήμερα θα σας δείξω τη δική μου συνταγή για αυτό το υπέροχο πιάτο, που είναι γεμάτο αρώματα και θα σας ταξιδέψει.
Υλικά που θα χρειαστούμε για το Ιμάμ Μπαϊλντί:
5 μακρόστενες μελιτζάνες τσακώνικες, πλυμένες και κομμένες στη μέση κατά μήκος
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον για τις μελιτζάνες)
6 κρεμμύδια μεγάλα, ξερά
2 πιπεριές πράσινες μεγάλες, κομμένες σε ροδέλες
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 ντομάτες μεγάλες και ώριμες, κομμένες σε κύβους
μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας “νοστιμιά λαχανικών” (προαιρετικά, αλλά δίνει ωραία γεύση)
ρίγανη
μαϊντανός πλυμένος και ψιλοκομμένος
λίγα ντοματίνια κομμένα στη μέση (για το τέλος)
Εκτέλεση:
Μακρόστενες τσακώνικες μελιτζάνες πλυμένες, κομμένες στη μέση και χαραγμένες. Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε λαδόκολλα στο φούρνο για τριάντα λεπτά. Όταν οι μελιτζάνες δεν έχουν σπόρους, δεν χρειάζεται να τις βάλουμε σε αλατόνερο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση σοτάροντας κρεμμύδια ξερά κομμένα, πιπεριές πράσινες σε ροδέλες και σκελίδες σκόρδου σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε κομμένες ώριμες ντομάτες, μαύρο πιπέρι, νοστιμιά λαχανικών Bio, ρίγανη και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αφήνουμε να βράσουν για δέκα λεπτά.
Στο ταψί γεμίζουμε τις μελιτζάνες ομοιόμορφα και στην επιφάνεια βάζουμε κομμένα ντοματίνια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω αντιστάσεις στους εκατόν ενενήντα βαθμούς για πενήντα λεπτά. Μένουν με το λαδάκι τους μελωμένες! Δεν υπάρχει η νοστιμιά τους χωρίς υπερβολή!
Tips :
- Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στη γέμιση, όπως καρότο τριμμένο ή κολοκυθάκι σε κυβάκια.
- Αν σας αρέσει λίγο πικάντικο, μπορείτε να βάλετε και λίγο μπούκοβο στη γέμιση.
- Για πιο πλούσια γεύση, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη φέτα τριμμένη πάνω από τις μελιτζάνες τα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος (αν δεν νηστεύετε).
Καλό απόγευμα και καλή όρεξη!
Η Συνταγή είναι της κας ArtemisTaia Arampatzi