Σήμερα φτιάξαμε ένα από τα ωραιότερα καλοκαιρινά φαγητά! Ιμάμ μπαϊλντί! Ο Ιμάμης είτε το έφαγε είτε το μύρισε και … μπαΐλντισε (λιποθύμησε)! Η εξαιρετική πολίτικη συνταγή είναι της πολύ καλής παιδικής φίλης μου Ελένης Ζαχαρία Καϊτατζή! Το καλύτερο ιμάμ που έχω φάει!!! Το συνοδεύσαμε με φρεσκοψημμένο σπιτικό ψωμί, που δεν πρόλαβα να φωτογραφίσω ολόκληρο!
Υλικά
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
3 τσακώνικες μελιτζάνες
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 ντομάτες τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη
Αλάτι
Πιπέρι
5-6 φυλλαράκια δυόσμος
1/2 ματσάκι μαϊντανός και λίγος ακόμη για το σερβίρισμα
1/2 κγ ζάχαρη
1/2 κγ κανέλα
1 χούφτα κορινθιακή σταφίδα
Λίγη φέτα τριμμένη ή φλούδες κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένω και σκουπίζω καλά με πετσέτα τις μελιτζάνες, τις χαράζω κατά μήκος σε διάφορα σημεία και τις περνάω ελαφρά από το τηγάνι ίσα ίσα να μαλακώσουν ελάχιστα. Κόβω τα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες,και μαζί με 2 σκελίδες σκόρδο τα τσιγαρίζω ελαφρά σε μεγάλο τηγάνι. Προσθέτω τις ντομάτες, φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό, σταφίδες, κανέλλα,αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και ανακατεύω καλά. Αραδιάζω τις μελιτζάνες σε μέτριο ταψί, τις ανοίγω στη μέση, τις γεμίζω με ένα κουτάλι και ψήνω σε προθερμασμένο φουρνο στους 180 βαθμούς για 40-50′ ή μέχρι να μαλακώσουν. Ετσι μελώνουν και μένουν με το λάδι τους. Αν θέλουμε, βάζουμε στο τέλος τριμμένη φέτα ή φλούδες από κεφαλοτύρι και λίγο μαϊντανό.