Κέικ Βανίλιας με 3 διαφορετικές υφές

ΥΛΙΚΑ :
 1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο και ελαφρώς παγωμένο
 2 φλιτζάνια γάλα χλιαρό
 1 και 1/4 φλιτζάνι ( 150 γρ.) ζάχαρη άχνη
 4 αυγά χωρισμένα
 1 κουταλιά νερό
 1 φλιτζάνι (120 γρ.) αλεύρι
 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
 άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς C.
Βουτυρώστε ελαφρά ένα ταψί 20 x 20 εκ. και αφήστε το στην άκρη.
Διαχωρίστε τα αυγά και χτυπήστε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα, μέχρι να σχηματιστούν δύσκαμπτες κορυφές και αφήστε τα στην άκρη.
Χτυπήστε τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη μέχρι να πάρετε ένα μείγμα ανοιχτού κίτρινου χρώματος.
Ανακατέψτε στους κρόκους το λιωμένο βούτυρο και την κουταλιά του νερού (για περίπου 2 λεπτά) μέχρι να συνδυαστεί ομοιόμορφα και στη συνέχεια ανακατεύετε το αλεύρι μέχρι να ενσωματωθεί ομοιόμορφα. Ρίξτε αργά στο μίγμα το γάλα και τη βανίλια και ανακατεύετε μέχρι να συνδυαστούν καλά.
Ανακατέψτε προσεκτικά τα ασπράδια των αυγών (1/3 κάθε φορά) στη συνέχεια επαναλάβετε μέχρι να αναδιπλωθεί όλη η μαρέγκα.
Ρίξτε το μίγμα στο τηγάνι και ψήστε για 40-60 λεπτά στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το φούρνο αλλά ξεκινήστε τον έλεγχο μετά από 40 λεπτά. Αν το κέικ γίνει πολύ γρήγορα καφέ πριν από το ελάχιστο χρόνο των 40 λεπτών, μπορείτε να καλύψετε το κέικ με αλουμινόχαρτο.
Αφήστε το κέικ να παγώσει εντελώς πριν πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη.

 

Καλή επιτυχία!!