Υλικά:
(για φόρμα διαμέτρου 24-26 εκ.)
200 γρ. αλεύρι 00
100 γρ. άμυλο πατάτας (ή επιπλέον 100 γρ. αλεύρι 00)
220 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κακάο άγλυκο σε σκόνη
3 αυγά μεσαίου μεγέθους
200 ml/γρ. γάλα
100 ml/γρ. ηλιέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι για λίγα λεπτά με ένα μιξερ, μέχρι το μείγμα να γίνει ελαφρύ και να αφρίσει.
Συνεχίζοντας πάντα το ανακάτεμα, προσθέτουμε το λάδι και το γάλα.
Αμέσως μετά προσθέτουμε στο μείγμα 160 γρ αλεύρι (τα άλλα 40 γρ θα χρειαστούν αργότερα) κοσκινισμένα με το άμυλο πατάτας και τη μαγιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα λείο και κρεμώδες μείγμα.
Σε αυτό το σημείο χωρίστε τη ζύμη στη μέση σε δύο μπολ. Στο ένα μπολ προσθέτουμε τα 40 γρ κακάο και στοάλλο τα υπόλοιπα 40 γρ αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε δύο λείες ζύμες ίδιας σύστασης.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°.
Παίρνουμε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα (ή σιλικόνη) και ρίχνουμε μέσα τα δύο μείγματα εναλλάξ τα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 35-40 λεπτά περίπου.
Πάντα να κάνετε το τεστ οδοντογλυφίδας για να ελέγξετε αν έχει ψηθεί.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το βγάλουμε από τη φόρμα.
Πριν σερβίρετε πασπαλίζετε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη.
Τα λέμε με την επόμενη συνταγή! Γεια σου ❤︎