Το κέικ μπανάνας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τέλεια τη γλύκα των ώριμων μπανανών με ένα υγρό κέικ. Ακολουθήστε αυτή την απλή συνταγή για να δημιουργήσετε ένα υπέροχο κέικ μπανάνας όπως αυτό που φαίνεται στην εικόνα.

Συστατικά

Για το κέικ μπανάνας:
1 1/2 φλιτζάνι ώριμες μπανάνες, πολτοποιημένες (περίπου 3 μεγάλες μπανάνες)
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι

Για την επικάλυψη:
1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
220 γρ τυρί κρέμα, μαλακωμένο
4 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Ετοιμάστε το κέικ μπανάνας:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 22×33 εκ.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες με το χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Βαζω στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπαμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Χτυπάμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, και μετά ανακατεύουμε το εκχύλισμα βανίλιας.
Προσθέστε εναλλάξ το μείγμα του αλευριού και το γιαουρτι στο κουρκούτι, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το μείγμα του αλευριού.
Ανακατεύουμε μόνο μέχρι να ενωθούν.
Ριχνουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες.
Ρίξτε τη ζύμη στο έτοιμο ταψί και απλώστε ομοιόμορφα.

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 60-70 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που βάζετε στο κέντρο.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για 10 λεπτά και μετά το μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη:
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο και το τυρί κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, ένα φλιτζάνι τη φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Ανακατέψτε το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι το γλάσο να γίνει λείο και κρεμώδες.

Μόλις κρυώσει τελείως το κέικ, απλώστε ομοιόμορφα την κρέμα τυριού από πάνω.
Κόβουμε το κέικ σε τετράγωνα και σερβίρουμε.

Συμβουλές για τέλειο κέικ μπανάνας:
Ώριμες μπανάνες: Χρησιμοποιήστε πολύ ώριμες μπανάνες για την καλύτερη γεύση και γλυκύτητα.
Συστατικά σε θερμοκρασία δωματίου: Βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά σας, ειδικά το βούτυρο και τα αυγά, είναι σε θερμοκρασία δωματίου για πιο απαλό κουρκούτι.
Μην ανακατεύετε υπερβολικά: Ανακατεύετε το κουρκούτι μέχρι να ενωθούν τα υλικά για να αποφύγετε ένα πυκνό κέικ.