Υλικά (για ένα ταψάκι 25Χ33)
- 3 αβγά
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 φλ. καλαμποκάλευρο
- 1 κ.σ. μπέικιν
- 1 φλ. ξινή κρέμα (αν δεν βρείτε ξινή κρέμα sour cream, μπορείτε να αναμίξετε 100 γρ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά + 50 γρ. κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά και 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, αυτά όλα μαζί, κάνουν περίπου ποσότητα για ένα φλ. τσαγιού)
- 1 φλ. ηλιέλαιο
- 400 γρ. τυρί κότατζ
- 2 βανίλιες λεμονιού ή καλύτερα ξύσμα από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
- Αυτό το κέικ δεν χρειάζεται μίξερ. Απλώς σε ένα μπολ χτυπάω για λίγο τα αβγά με τη ζάχαρη.
- Προσθέτω όλα τα υγρά, ηλιέλαιο, την κρέμα και το τυρί. Ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι.Στη συνέχεια προσθέτω τα δυο αλεύρια με την μπέικιν, τη βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύω και πάλι καλά.
- Λαδώνω ή βουτυρώνω ένα σκεύος 25Χ33 (και λίγο μικρότερο να είναι μας κάνει) και χύνω όλο το ρευστό μείγμα του μπολ.
- Ψήνω το γλυκό σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 50-55 λεπτά. Το κέικ αυτό δεν φουσκώνει ιδιαίτερα. Ίσως και γι’αυτό να το βάζουν σε κάπως μεγάλα ταψιά σε σχέση με την ποσότητα των υλικών του.
- Όταν ροδίσει το βγάζω από το φούρνο και όσο είναι ζεστό και εφόσον θέλω το αλείφω όλο με μαρμελάδα δαμάσκηνο ή μαρμελάδα βανίλιας, όπως το συνηθίζουν στην Κροατία. Μπορεί βεβαίως να προσφερθεί σκέτο ή πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη.
Credit to foodcollection.gr