Αυτή η συνταγή είναι μια γαστρονομική απόλαυση που συνδυάζει την πλούσια γεύση της χοιρινής σπάλας με τη καραμελοποίηση που δημιουργείται από το πετιμέζι και τη βαθιά γεύση της μπύρας.

Η Συνταγή είναι από το

Greek Cooking Made Easy

και στο τέλος της Συνταγή υπάρχει και το βίντεο της εκτέλεσης

Υλικά

για το μαρινάρισμα του κρέατος:

1,5 κιλό. Χοιρινό ώμο ή φιλέτο, χωρίς κόκαλο
330 ml / 1 κουτί Μαύρη/Μαύρη Μπύρα, κατά προτίμηση
6 κ.σ. / 90 ml Ελαιόλαδο
2 κ.σ. / 30 ml Μουστάρδα Dijon
1/2 φλιτζάνι / 175 γρ. μελάσα σταφυλιού (πετιμέζι)
100 γρ. Κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
250 γρ. / 1 μεγάλο καρότο, φετες
2 Σκελίδες Σκόρδο, κομμένες σε φέτες
1/2 κουτ. καπνιστή, γλυκιά πάπρικα σε σκόνη
1/2 κουτ. αλεσμένος κουρκουμάς
1 κ.γ. ξερό Θυμάρι

Υπόλοιπα συστατικά:

1,5 kg Πατάτες, κατάλληλες για φούρνο, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε φετες
Αλεσμένο αλάτι και πιπέρι, Άνθος αλατιού

Σημείωση για τη μαύρη/μαύρη μπύρα:

Αν και θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος μπύρας θέλετε, θα σας συμβούλευα να χρησιμοποιήσετε αυτό το είδος μπύρας.
Έχει πιο περίπλοκη γεύση, με τη βύνη να είναι σίγουρα η πιο κυρίαρχη. Η σοκολάτα, ο καφές, οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, η καραμέλα,
τα αμύγδαλα και τα φρούτα (όπως σταφίδες και σταφίδες) είναι κοινά χαρακτηριστικά γεύσης και αρώματος των μαύρων ή μαύρων μπύρας.
Οπότε σίγουρα ταιριάζει καλύτερα με τη μελάσα για να πετύχουμε αυτούς τους γλυκούς τόνους που θέλουμε για αυτή τη συνταγή.

Εκτέλεση:

Α. Μαρινάρετε το χοιρινό για ψήσιμο την επόμενη μέρα:

Για να έχετε ζουμερό, τρυφερό και αρωματικό χοιρινό κρέας, συνιστάται να το μαρινάρετε την προηγούμενη μέρα.
Τοποθετήστε το κρέας σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες και στις δύο πλευρές του κρέατος και
σπρώχνουμε τις φέτες σκελίδας σκόρδου, στις τρύπες.
Τρίβουμε από πάνω τη μουστάρδα και τη μισή μελάσα, κάνοντας μασάζ στο κρέας για να απλωθούν γύρω-γύρω και να περάσουν.
Σκορπίζουμε γύρω από το κρέας τα στρογγυλά καρότα και τις φέτες κρεμμυδιού ρίχνοντας από πάνω την υπόλοιπη μελάσα.
Στη συνέχεια, προσθέστε όλα τα μπαχαρικά και το ξερό θυμάρι πάνω από το πιάτο.
Ρίχνουμε τη μπύρα πάνω από το κρέας και μετά το μισό ελαιόλαδο (45 ml-3 κ.σ.).
Καλύψτε το δοχείο με το καπάκι του και βάλτε το στο ψυγείο για μια νύχτα για να απορροφήσει το κρέας η μαρινάδα.

Β. Προετοιμάστε το ταψί για ψήσιμο:

Την επόμενη μέρα βγάζουμε το μαριναρισμένο κρέας από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες,
πριν την τελική συναρμολόγηση.
Για καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε ένα πήλινο δοχείο διαμέτρου 28 cm με καπάκι, αν έχετε!
Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε ένα στρογγυλό ταψί ίδιας διαμέτρου με καπάκι.
Ρίξτε το άλλο μισό ελαιόλαδο στον πάτο του πήλινου σκεύους.
Τοποθετούμε από πάνω το χοιρινό, περιχύνοντας γύρω από το κρέας τα αρωματικά λαχανικά συν τη μαρινάδα της μπύρας.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας κατά βούληση και από τις δύο πλευρές. Έτοιμο για το φούρνο.

Γ. Οδηγίες ψησίματος που πρέπει να ακολουθήσετε προσεκτικά:

Δώστε άφθονο χρόνο στο χοιρινό και τις πατάτες να ψηθούν σιγά σιγά στο φούρνο.
Τοποθετούμε την πήλινη κατσαρόλα με το μαριναρισμένο χοιρινό σε προθερμασμένο φούρνο αερα 180 βαθμούς και ψήνουμε στην αρχή για 45′,
σκεπασμένο με καπάκι.
Μετά από 45′ αφαιρούμε το καπάκι, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο του χοιρινού μόνο
για 30′.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τις πατάτες.
Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους γύρους και τις τοποθετούμε σε μια βαθιά κατσαρόλα γεμάτη νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Το νερό πρέπει να καλύπτει πλήρως τις πατάτες.
Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, ρυθμίστε τη φωτιά στο χαμηλό και βράστε τις πατάτες για 8′.
Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε τις ψιλοβρασμένες πατάτες και τις στραγγίζουμε.
Μετά τα 30′ του ψησίματος του κρέατος χωρίς καπάκι, βγάζουμε το πιάτο από το φούρνο, αναποδογυρίζουμε το χοιρινό και στρώνουμε γύρω-γύρω τις πατάτες.
Τα αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, αλείφοντάς τα και με λίγη από τη γλυκιά σάλτσα.
Επιστρέψτε στο φούρνο και ψήστε όλο το πιάτο για 1 ώρα (εξαρτάται από τον φούρνο).
Στα μισά της διαδρομής, ανοίξτε το φούρνο, αναποδογυρίστε το χοιρινό και αλείψτε το και τις πατάτες για άλλη μια φορά με τη σάλτσα, πασπαλίζοντας επίσης λίγο άνθος αλατιού, πριν επιστρέψετε στο φούρνο.
Μετά το ψήσιμο περίπου 1 ώρας, η χοιρινή σπάλα πρέπει να είναι έτοιμη (δηλαδή συνολικός χρόνος ψησίματος: 2 ώρες 15′).
Βγάζουμε την κατσαρόλα από το φούρνο και αφήνουμε το χοιρινό πιάτο να ξεκουραστεί στον πάγκο της κουζίνας για τουλάχιστον 10′ πριν το σερβίρουμε.

Δ. Προτάσεις σερβιρίσματος:

Σερβίρετε το Χοιρινό με Πατάτες στο κέντρο του γιορτινού σας τραπεζιού στην πήλινη κατσαρόλα του!