Κατσικάκι στον Φούρνο με πατάτες και κρεμμύδια

Αυτό το απλό πιάτο  αντιπροσωπεύει μια παραδοσιακή κρητική προετοιμασία του κρέατος, αργά ψημένο για ώρες σε πήλινο δοχείο πάνω σε φούρνο με ξύλα.

Συστατικά

1,5 kgr Μπουτάκι κατσικίσιο και παιδάκι, σε μεγάλα κομμάτια κομμένο από το κρεοπωλείο
1 1/4 κουτ. αλάτι, ή περισσότερο ανάλογα με τις ανάγκες
1/4 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο
1,2 kgr πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες κυδωνάτες
1/2 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες (2 φλιτζάνια)
5 σκελίδες σκόρδο, αποφλοιωμένo
2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φασκόμηλου

Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 °. Αλατίστε τo κατσiκάκι με 1 κουταλάκι
του γλυκού αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Μεταφέρετε σε ένα ταψάκι με καπάκι ή γάστρα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να καλυφθεί με το λάδι.
Ψήνουμε, σκεπασμένο, για 1 ώρα. Ανακατέψτε, και συνεχίστε το μαγείρεμα χωρίς καπακι για 1 ώρα ακόμη, ανακατεύοντας μια φορά στο μισάωρο.
Ρίξτε μέσα και ανακατέψτε τις πατάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το υπόλοιπο ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ψήνουμε χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας κάθε 30 λεπτά,έως ότου το κατσικάκι είναι τρυφερό και με ωραίο χρώμα και οι πατάτες είναι μαλακές, θα πάρει περίπου 1½ ώρες ακόμη.
Ανακατέψτε για να καλυφθούν όλα τα συστατικά με τους χυμούς.
Πασπαλίστε με ρίγανη και αλάτι ή πιπέρι. Σερβίρουμε