Όλα είναι απλά, αλλά η απλότητα είναι η ουσία της νοστιμιας.
Το πιάτο βασίζεται σε τρία μόνο συστατικά: κιμάς, πατάτες και κρεμμύδια, τα υπόλοιπα είναι μπαχαρικά και καρυκεύματα. 👍
Υλικά:
Για τους κεφτέδες
600-700γρ. μοσχαρίσιο κιμά από ελιά
½ φραντζόλα ψωμί μπαγιάτικο
1 κρεμμύδι τριμμένο
150γρ. κασέρι τριμμένο
1 κουτ. σούπας θυμάρι
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το κρεβάτι πατάτας:
1 κιλό πατάτες (πλυμένες ή καθαρισμένες)
300 γραμμάρια κρεμμύδι (για το κρεβάτι)
100 γραμμάρια πλήρης γιαούρτι στραγγιστό ή ξινη κρέμα
70 ml γάλα
10 γραμμάρια αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι (φρέσκο ή αποξηραμένο)
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
Οδηγίες:
Μουλιάζετε το ψωμί σε γάλα για μισή ώρα τουλάχιστον μέχρι να μαλακώσει καλά. Στύβετε με το χέρι να φύγουν τα πολλά υγρά, αλλά να μη στεγνώσει εντελώς.
Ζυμώνετε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το ψωμί. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και κάνετε ένα δεύτερο καλό ζύμωμα.
Πλάθετε τα κεφτεδάκια και τα ακουμπάτε σε πιατέλα.
για το κρεβάτι πατάτας:
Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με το αλάτι, την πάπρικα, το σκόρδο,
το θυμάρι και το λάδι.
Λαδώνουμε ένα ταψί. Τοποθετούμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού στον πάτο. Από πάνω τοποθετούμε τις πατάτες σε μια στρώση.
Αλείφουμε τις πατάτες με το γιαούρτι. Τέλος, τοποθετούμε τους κεφτέδες πάνω στις πατάτες.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν οι κεφτέδες.
Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Συνδυάζεται πολύ καλά με λευκό ή κόκκινο κρασί, καθώς και με φρέσκια σαλάτα
Καλή απόλαυση!