Κεφτέδες Φούρνου με λαχανικά
Χρόνος προετοιμασίας – 30 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος – 40-45 λεπτά
Για τα κεφτεδάκια:
450 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
2 φέτες μπαγιατικο ψωμί, μεσα σε νερό και στιμμένο να φύγει όλο το νερό
1 αυγό, χτυπημένο
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου πιπεριού
1 κουταλάκι αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ένα μπολ για ζύμωμα του κιμά / με υγρά χερια
Για τα υπόλοιπα:
450 γρ. πατάτες, τεμαχισμένες κυδωνάτες
1 πράσινη, κόκκινη ή κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
1 μέτριο καρότο, χονδροειδώς κομμένο σε φέτες
1 μελιτζάνα, κομμένη σε φέτες κατα μηκος και κομμένες σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
400 gr (1 κουτί) ντομάτες κονκασε
1 κουταλιά ελαιόλαδο
240 ml / 1 φλιτζάνι νερό
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου πιπεριού
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C
Εκτέλεση
Για τα κεφτεδάκια
Βγάλτε τις κόρες του ψωμιού, βυθίστε σε νερό και στύψτε πολύ καλά. Στη συνέχεια, τρίψτε το σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια εκτός από το κρέας και ζυμώνετε καλά. Αυτό θα μαλακώσει τα κρεμμύδια και θα επιτρέψει στα μπαχαρικά να αναμειχθούν στο μείγμα ομοιόμορφα. Προσθέστε το κιμά και ζυμώστε καλά μέχρι το μίγμα να μοιάζει με μαλακή ζύμη. Με τα βρεγμένα χέρια πάρτε ένα κομμάτι με το μέγεθος
ενός μεγάλο μπαλακι. Συνεχίστε μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλο το μείγμα. Τα κεφτεδάκια μπορούν τώρα να καλυφθούν και να αποθηκευτούν στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιήσουμε.
Το αλάτι βοηθά την υγρασία να βγει από τις μελιτζάνες στραγγίζετε για να φύγουν οι πικροί χυμοί
Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών, ξεφλουδίστε την μελιτζάνα κατά μήκος σε λωρίδες. Κόψτε την μελιτζάνα κατά μήκος, πάχους περίπου 1 εκ. Στη συνέχεια κόψτε κάθε φέτα σε τρία μέρη.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι πάνω τους και αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Σκουπίστε την υγρασία τους με χαρτοπετσέτα.
Επαλείψτε όλα τα λαχανικά με ελαιόλαδο, με ντοματοπελτέ και νιφάδες κόκκινου πιπεριού
Σε ένα ταψί φούρνου, απλώστε τα λαχανικά. Μου αρέσει να καλύπτω τα λαχανικά με ελαιόλαδο, και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού, το αλάτι και το πιπέρι. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας να ανακατέψτε τα λαχανικά και σιγουρευτείτε ότι όλα έχουν καλυφθεί καλά. Τοποθετήστε τις κεφτέδες ανάμεσα στα λαχανικά.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το νερό, ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά ή μέχρις ότου οι πατάτες είναι μαλακές και η σάλτσα έχει πήξει.
ΠΗΓΗ: ozlemsturkishtable.com