Κεφτεδάκια Κωνσταντινούπολης με σάλτσα μανιταριών

Advertisement

Υλικά

Για τα κεφτεδάκια:

500 gr. κιμά μοσχαρίσιο
100 gr. πλιγούρι
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι δυόσμο
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κύμινο

Για την σάλτσα
200 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε χοντρές κάθετες φέτες
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
500 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης
1 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε το πλιγούρι να μουσκέψει σε 300 ml. ζεστό νερό για 15 λεπτά.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τον δυόσμο, πολτοποιούμε τα σκόρδα και τα προσθέτουμε στον κιμά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά τον κιμά!
Όσο ζυμώνουμε τον κιμά, αν το μείγμα είναι σφιχτό προσθέτουμε λίγο νερό.
Αφήνουμε 5 λεπτά να δέσουν τα υλικά.
Πλάθουμε κεφτέδες μετρίου μεγέθους, δεν τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα αλλά τους πιέζουμε ελαφρά να γίνουν πλακέ.
Πασπαλίζουμε ελαφρά τους κεφτέδες με αλεύρι και βάζουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι να κάψει.
Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε καυτό ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά αρχικά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και μετά την χαμηλώνουμε λίγο για να ψηθούν και εσωτερικά.

Advertisement

Πατάτες πουρέ:
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τις πατάτες χύμα και τις βράζουμε σχεδόν μέχρι να διαλυθούν σε αλατισμένο νερό.
Τα στύβω και όσο είναι ακόμα ζεστά ρίχνω λάδι και τα πολτοποιώ με την πρέσα.
Προσθέτουμε λίγο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας αφράτος πουρές.

Σάλτσα μανιταριών:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο, το βούτυρο, τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Έπειτα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε εκ νέου για 1-2 λεπτά.
Κατόπιν, αδειάζουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει για περίπου 5 λεπτά.
Τέλος, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ξανά .

Γαρνιρουμε τα καφεδάκια με τον πουρε και περιχύνουμε με την σάλτσα

Kal;h Epityx;ia

Advertisement