Κιμαδοπιτάκια στο τηγάνι

Μαγειρέψατε χθες ή προχθές μακαρόνια με κιμά και σας περίσσεψε κιμάς;
Σας έχω λύση “Κιμαδοπιτάκια στο τηγάνι” και τον κιμά μας να αξιοποιήσουμε και στα παιδάκια μας να δώσουμε κάτι νόστιμο για το σχολείο. Αν μείνουν φυσικά και δεν πέσουν αμέσως στο ταψί..

Υλικά

Για την ζυμή

0,5 λίτρo χλιαρό νερό
0,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
10 γρ. ξηρή μαγιά
3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
5 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι

Γέμιση
200-300γρ. κιμά (ψημένο που μας έχει περισσέψει)
100γρ. ξυσμένη γραβιέρα
1 αυγό

Εκτέλεση

Για την γέμιση
Έχουμε αφήσει τον κιμά που μας έχει περισσέψει να κρυώσει εντελώς, ρίχνουμε το αυγό και το τυρί και ανακατεύουμε.

Για την ζύμη
Στο νερό προσθέστε αλάτι,ζάχαρη και ξηρή μαγιά, ανακατέψτε, αφήστε το να σταθεί μέχρι να εμφανιστεί αφρός.
Στη συνέχεια προσθέστε το φυτικό λάδι και κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατέψτε καλά.
Η ζύμη βγαίνει λίγο πιο παχιά από ό,τι για τηγανίτες. Κλείνουμε το μπολ με τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-1,5 ώρα (εκεί θα φουσκώσει σε 2-2,5 φορές).
Στη συνέχεια αλείφουμε τα χέρια και το τραπέζι της κουζίνας με φυτικό λάδι, δεν πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Τσιμπάμε κομμάτια από τη ζύμη, πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας, βάζουμε τον κιμά πάνω στη ζύμη και μαζεύουμε τη ζύμη από την άκρη προς
τη μέση (μαζεύουμε σαν μπογο), στη συνέχεια πάνω στο τραπέζι ισιώνουμε τα πιτακια και από τις δύο πλευρές.
Τηγανίζουμε σε φυτικό λάδι (ρίχνουμε λάδι στο τηγάνι ώστε να φτάσει στο μέσο του πάχους απο το πιτακι).

Καλή όρεξη! ❤️⠀

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κιμαδοπιτάκια Πικάντικα

Υλικά

Για τη ζύμη: (Μπορείτε και για οτιδηποτε άλλο να την χρησιμοποιήσετε)

Αλεύρι – 450-500γρ
ξηρή μαγιά – 7 γρ
Γάλα (ζεστό) – 200 ml
Αυγό – 1 τεμ.
Αλάτι – 0,5 κουτ.
Ζάχαρη – 2 κ.σ.
Φυτικό λάδι – 3 κ.σ.

Για τη γέμιση:
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 ντομάτα τριμμένη
1 καρότο σε μικρά κυβάκια [προαιρετικά]
100 γρ. γιαούρτι
1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/4 κ.γ. μπούκοβο
5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Για την ζυμη

Πρώτα πρέπει να κοσκινίσω το αλεύρι. Κοσκινίζω 2-3 φορές. Έτσι η ζύμη είναι πιο αφράτη. Συνήθως χρειάζομαι 430-450 γρ αλεύρι.Αλλά, φυσικά, όλα εξαρτώνται από την υγρασία του αλευριού. Μπορεί να χρειαστείτε λίγο λιγότερο (περίπου 400 g) ή, αντίθετα, λίγο περισσότερο (περίπου 500 g).
Προσθέτω μαγιά ταχείας δράσης (ξηρή) στο αλεύρι. Επιλέγω αυτά που προστίθενται απευθείας στο αλεύρι.
Χτυπάμε με ένα πιρούνι το αυγό και το προσθέτουμε στο αλεύρι.
Επίσης – γάλα με αλάτι και ζάχαρη. Ζεσταίνω λίγο το γάλα (για να είναι χλιαρό, ΟΧΙ καυτό!) και αραιώνω μέσα αλάτι και ζάχαρη.
Αρχίζω να ζυμώνω τη ζύμη. Προσθέστε σταδιακά φυτικό λάδι στη ζύμη σε μέρη.
Και συνεχίζω να ζυμώνω. Η ζύμη γίνεται πιο απαλή με κάθε προσθήκη λαδιού. Και δεν σου κολλάει καθόλου στα χέρια. Συνήθως ζυμώνω για 8-10 λεπτά.
Μαζεύω την έτοιμη ζύμη σε μπάλα, τη βάζω σε ένα μπολ, τη σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω εκεί για 40 λεπτά.
Στη συνέχεια ζυμώνω τη ζύμη και την αφήνω να φουσκώσει ξανά σε ζεστό μέρος για άλλα 40-50 λεπτά.

Για τη γέμιση:
Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, όλα τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και τον κιμά και τα ανακατεύετε για περίπου 8 λεπτά.
Ρίχνετε τη ντομάτα, το κρασί, το γιαούρτι, το αλάτι και το πιπέρι και σιγοβράζετε για 10 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του. Αφήνετε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια (αν θέλουμε να βγουν μεγάλα τα κιμαδοπιτάκια μας) ή 25 μικρότερα. Ανοίγουμε στο χέρι πιέζοντας με τα δάχτυλα μας ένα στρογγυλό φύλλο ή με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο και κόβουμε με βάση ένα πιατάκι ή κουπ πατ. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε το φύλλο έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα μισοφέγγαρο, πιέζοντας τις άκρες με τα χέρια ή με ένα πιρούνι.


Τοποθετούμε τα κιμαδοπιτάκια σε ταψί σκεπασμένο με λαδόκολλα. Χτυπάμε σε ένα πιάτο το αυγό με λίγο γάλα και αλείφουμε την επιφάνειά τους (εχω δε το εκανα εβαλα μονο λιγο αλευρι απο πάνω).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για ένα τέταρτο περίπου.

Καλή επιτυχία!

 

Προηγούμενο άρθροΓερμανικό κέικ με αχλάδι
Επόμενο άρθροΣπιτικό Προφιτερόλ