Η κιμαδόπιτα με μανιτάρια και τυλιγμένη σε λεπτές στρώσεις φύλλου, δημιουργεί μια πίτα με πλούσια γεύση και υπέροχη υφή. Δε μπορώ να σας περιγράψω πόσο μοσχοβολάει όλο το σπίτι!
Υλικά:
Για το φύλλο
750 γρ. αλεύρι ζυμωτό
1 1/2 κουταλάκι αλάτι
2-3 κουταλιές ούζο
50 ml λάδι
Νερό όσο πάρει (περίπου 450-500 ml)
Για τη γέμιση
750 γρ. κιμά ανάμεικτο μοσχάρι χοιρινό
500 γρ. μεγάλα λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα
2 λευκά κρεμμύδια τριμμένα
1 κύβο ζωμό μανιταριών
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
5 φέτες creamy Gouda
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι, κανέλα (λίγη), 2 δαφνόφυλλα, κύμινο (πολύ), πάπρικα, σκόρδο σκόνη
Εκτέλεση
Για το φύλλο
Αλατιζουμε το αλεύρι, βάζουμε το ελαιόλαδο και το ούζο και τρίβουμε με τα χέρια μας, ανοίγουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε νερό ενσωματώνοντας σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουράσει 15 λεπτά, χωρίζουμε σε 6 μπάλες και ανοίγουμε τα φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Για τη γέμιση
Σωταρουμε τον κιμά με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αφήνουμε αλλά 5 λεπτά, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τον κύβο μανιταριών, μόλις μαραθούν λίγο προσθέτουμε τον πελτέ, τα μπαχαρικά της επιλογής μας και το ρύζι. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νεράκι και βράζουμε για 10 λεπτά σε μεσαία θερμοκρασία να φύγουν τα ζουμιά. Στο τέλος κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γκούντα και το μαϊντανό.
Συναρμολόγηση
Στρώνουμε σε ταψί τρία φύλλα λαδωνοντας ανάμεσα, τη μισή γέμιση,
άλλο ένα φύλλο, πάλι γέμιση και στο τελος τα δύο τελευταία φύλλα
λαδώνοντας ανάμεσα και από πάνω. Τρυπάμε με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία, ραντίζουμε την πίτα με νερό
και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 190 αέρα για μια ώρα περίπου.
H Συνταγή είναι της κας Vicky Karantzalou