Υλικά:

500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κούπα γάλα
2 βανίλιες
4 αυγά
100γρ κουβερτούρα, τριμμένη (προαιρετικά, για πιο έντονη γεύση σοκολάτας)
1 κουταλιά της σούπας κακάο (προαιρετικά, αν θέλετε σοκολατένιο κέικ)

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ.
Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το σταδιακά στο μείγμα, εναλλάξ με το γάλα. Ξεκινήστε και τελειώστε με αλεύρι. Ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Προσθέστε τη βανίλια και την τριμμένη κουβερτούρα (ή το κακάο αν το προτιμάτε). Ανακατέψτε απαλά.
Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήστε για περίπου 40-45 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά, μετά ξεφορμάρετε και αφήστε το να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.

Προτάσεις:

Για πιο αφράτο κέικ, χρησιμοποιήστε αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
Μην ανακατεύετε υπερβολικά το μείγμα μετά την προσθήκη του αλευριού, γιατί το κέικ μπορεί να γίνει σκληρό.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού για έξτρα άρωμα.

Καλή απόλαυση!

Η Συνταγή είναι της κας Athanasia Tsigara

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κέικ με κρέμα και σοκολάτα…

Κεικ με κρεμα και σοκολάτα

Συστατικά:

Το παντεσπάνι: 3 αυγά
150 γραμμάρια ζάχαρης
80 ml λαδιού
200 ml γάλα
1 φακελάκι ζάχαρης βανίλιας
1 φακελάκι Μπεικιν παουντερ
30 γραμμάρια κακάου
190g αλεύρι

Εμποτισμός:
200 ml γάλα
15 γραμμάρια κακάου

Σαντιγύ :
Κρέμα γάλακτος 550 ml
50g ζάχαρη άχνη

Σοκολάτα γκαναζ:
250ml κρέμα γάλακτος
200g μαύρη σοκολάτα

Εκτέλεση

Βουτυρώστε το ταψάκι σας διαστάσεων 23 x 30 cm.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε: 3 αυγά, 150 γραμμάρια ζάχαρης άχνη και χτυπάω δυνατα μέχρι να πάρω ένα λεύκανση και αφρώδες μείγμα για 3-4 λεπτά
Στη συνέχεια προσθέστε 200 ml γάλακτος και ανακατέψτε. Προσθέστε 80 ml λαδιού. Χρησιμοποιώ ηλιέλαιο. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με 40 γραμμάρια λιωμένου βουτύρου.
Προσθέτω ένα φακελάκι ζάχαρης βανίλιας. Θα έπρεπε να το είχα προσθέσει στην αρχή με την ζάχαρη το ξέχασα, δεν έχει σημασία. Προσθέτω μια πρέζα αλάτι και χτυπάω με το συρμα. Η ζάχαρη βανίλιας μπορεί να αντικατασταθεί με εκχύλισμα βανίλιας ή βανιλίνη.
Κοσκινίζομαι μέσα στο μείγμα 30 γραμμάρια σκόνης κακάου χωρίς ζάχαρη. Είναι σημαντικό να κοσκινιστεί για να αποφευχθούν εξογκώματα.
Μόλις το κακάο αναμιχθεί καλά, κοσκινίζομαι 190 γραμμάρια αλευριού, 1 φακελάκι μπεικιν (8 g). Χτυπάω με το συρμα μέχρι να πάρω ένα ομαλό και ομοιογενες μειγα. Θα παρατηρήσετε ότι το μείγμα είναι εντελώς υγρό Ρίχνουμε τα πάντα στο βουτυρωμένο ταψάκι 

 


Προθερμάνω το φούρνο στους 180 ° C. Έψησα το κέικ για 20 λεπτά
Οσο το κέικ κάνει να ψηθεί βράζουμε 200 ml γάλα, με 15 γραμμάρια σκόνης κακάου χωρίς ζάχαρη που το κοσκινίζουμε μέσα στο γαλα. Αυτό το μείγμα χρησιμοποιείται για να μουλιάσουμε το κέικ. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει το κακάο.


Μόλις ψηθεί το κέικ, βγάλτε το από το φούρνο και ελεξτε με μία οδοντογλυφίδα ή μαχαίρι και μετα τρυπηστε το με ένα πηρουνι παντού.
Στη συνέχεια ρίξτε τη ζεστή σοκολάτα σε 4 παρτίδες πάνω στο ζεστό κέικ. Αφήστε το να απορροφά καλά το υγρό κάθε φορά.


Το κέικ θα απορροφήσει τα πάντα σαν σφουγγάρι. Άφησα το κέικ να κρυώσει εντελώς.

Για την σαντιγί:
Αυτό θα είναι το δεύτερο στρώμα του κέικ.
Σε ένα παγωμένο μπολ ρίχνω την πολυ κρυα(Εάν είναι δυνατόν για λίγο βάλτε το στον καταψύκτη) υγρή κρέμα γάλακτοςε 550 ml (τουλάχιστον 30% λίπος) με 50 γραμμάρια ζάχαρης. Κτύπησα μέχρι που πήρα μια πολύ δυνατή κρέμα σαντιγί.
Ρίχνω την σαντιγί στο κεικ και την ισιώνω στην επιφάνεια. Στη συνέχεια άφησα το κέικ να κρυώσει στο ψυγείο.

Σοκολάτα ganache:
Βράζουμε 250 ml πλήρους υγρής κρέμας γαλακτος (τουλάχιστον 30% λιπαρα) και κατεβάζω από την φωτια.
Προσθέτω 200 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας ή σοκολάτα γάλακτος σύμφωνα με το γούστο σας. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Άφησα την ganache να κρυώσει εντελώς πριν το ρίξετε στο κέικ.


Άπλωσα το ganache και έβαλα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρω.
Είναι πραγματικά πολύ καλό.


Ελπίζω να σας αρέσει η συνταγή.