Αυτή η συνταγή για Κολοκυθοκεφτέδες Φούρνου, από την αγαπημένη φίληΠαλμιρα Αριστου, είναι γεμάτη με φρέσκα υλικά και αρώματα από τον κήπο. Το αποτέλεσμα είναι αφράτοι, νόστιμοι και ιδανικά για ένα ελαφρύ γεύμα ή μεζέ.
Υλικά:
5 κολοκυθάκια, τριμμένα και καλά στραγγισμένα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/4 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζάνι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζάνι φλυσκούνια, ψιλοκομμένα
2 αυγά
180 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
180 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
1 κουταλιά της σούπας μπουκοβο (προαιρετικό)
Φρυγανιά για επικάλυψη (προαιρετικό)
Σουσάμι για επικάλυψη
Ελαιόλαδο για ψήσιμο
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ, τρίψτε τα κολοκυθάκια και στραγγίξτε τα καλά.
Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τη ρίγανη, τον βασιλικό, τα φλυσκούνια, τα αυγά, τη φέτα, τη γραβιέρα, το αλεύρι, το μπέικινγκ πάουντερ, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το μπουκοβο (αν το θέλετε).
Ανακατέψτε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
Αν η ζύμη είναι πολύ υγρή, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγο νερό.
Πλάθετε μικρούς κεφτέδες, περίπου 3-4 εκ. σε διάμετρο.
Βουτήξτε τους κεφτέδες στη φρυγανιά, αν θέλετε.
Ρίξτε τους κεφτέδες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ραντίστε τους κεφτέδες με σουσάμι και ελαιόλαδο.
Ψήστε για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά.
Σερβίρετε ζεστούς με σος γιαουρτιού ή ντομάτας.
Η Εκτέλεση είναι της κας Sophia Chrisoula
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κολοκυθοκεφτες – Τηγανισμένα κολοκυθάκια σαν λουκουμάδες
Συστατικά
2 φλιτζάνια τριμμένα κολοκύθια (3-5 ανάλογα με το μέγεθος) στραγγισμένα σε σουρωτήρι για τουλάχιστον 3 ώρες,
η νύχτα είναι καλύτερη.
1/3 φλιτζάνι φέτα
3/4 φλιτζάνι αλεύρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού άνηθο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό
1/4 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια ρίγανη
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο (αρκετό για τηγάνισμα)
Θαλασσινό αλάτι και πιπέρι για γεύση
Εκτέλεση
Τοποθετήστε τριμμένα κολοκυθάκια σε κόσκινο πάνω από ένα μπολ και πιέστε με το πίσω μέρος του κουταλιού για να αφαιρέσετε την υγρασία. Η προσθήκη λίγου αλατιού βοηθά στην αποστράγγιση της υγρασίας, αλλά όχι περισσότερο από 1/2 κουταλάκι του γλυκού και μάλλον δεν χρειάζεται να το κάνετε. Πριν από τη χρήση τυλίξτε τα κολοκύθια σε
μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και πιέστε λίγο υπόλοιπη υγρασία.
Συνδυάστε όλα τα συστατικά (εκτός από το λάδι και το αλεύρι) σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε καλά.
Πάρτε λίγο μείγμα κολοκυθιών και πλάθετε σε μπάλα, περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας γκολφ, στη συνέχεια ρίξτε σε αλεύρι, απομακρύνετε το υπερβολικό αλεύρι και αφήστε το στην άκρη. Στη συνέχεια συνεχίστε μέχρι να εξαντλήσετε όλο το μείγμα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και βάζουμε σε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί το λάδι αρχίστε να τηγανίζετε τους κολοκυθοκεφτέδες.
Μαγειρέψτε μέχρι να έχουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα, γυρίζοντας όταν χρειάζεται.
Αφαιρέστε από το λάδι και τοποθετήστε το σε χαρτοπετσέτα και στεγνώστε για να αφαιρέσετε το υπερβολικό λάδι.
Στη συνέχεια σερβίρετε τα τηγανητά κολοκυθάκια και ίσως με τζατζίκι!
* Τείνουν να είναι υγρά και ευαίσθητα έως ότου βρεθούν στο τηγάνι για λίγο, αλλά μόλις αναπτύξουν το χρυσό καφέ χρώμα τους, γίνονται πολύ πιο δυνατά και ευκολότερα στον χειρισμό.
Μόλις αφαιρεθεί και το λάδι και του πιεσετε λιγο να φυγει το λάδι ίσως στειψετε λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού απο πάνω.
Καλή επιτυχία